Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Vad är en stjärnfamilj?

Ingrid Engarås, som har myntat begreppet stjärnfamilj som alternativ till kärnfamilj, och startat Facebookgruppen Värna stjärnfamiljen.

– Jag tänker mig att varje människa är en stjärna, unik och i centrum av sitt eget universum, men med många strålar utåt. Det är en liknelse som handlar om att vi själva kan välja och definiera vilka vi vill betrakta som vår familj. Det kan vara våra biologiska familjemedlemmar, men också en självvald moster, en bonuspappa, en adoptivmormor eller en vänkrets som är en sorts familj och finns där när vi verkligen behöver den, en grupptillhörighet utanför skalet. Jag tänker mig också ordet som ett samlingsbegrepp för alla olika typer av familjer. En kärna är begränsad av sitt skal, medan en stjärna lyser och strålar utåt, med oändliga möjligheter att sprida sitt ljus.
Vad hoppas du uppnå?
– Ett ord kan påverka människors medvetande på djupet. Jag kläckte ordet, men nu lever det sitt eget liv. Politiker i oppositionen har börjat använda sig av begreppet när de formulerar sin familjepolitik och det är kul. För mig spelar det ingen roll vilket politiskt läger som väljer att använda det så länge som de hjälper till att sprida en medvetenhet om den mångfald av familjeformer som vi de facto lever i Sverige i dag.
Ligger ordet i tiden?
– Ja, det avspeglar hur vårt samhälle har utvecklats. Man tar fasta på andra samarbetsformer och mellanmänskliga relationer än blodsband i dag. Jag tror att det är en del i den globala rörligheten, mobiliteten. Och Internets betydelse för att få kontakt och skapa andra forum.
Gå till toppen