Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Grannar vill stoppa vindkraftsparken

Grannar är sketiska till att Jacob Palmstierna vill bygga en vindkraftspark.

Jacob PalmstiernaBild: Foto: Karl Melander
Praktiskt taget all gran över 45 år har avverkats. Skogspengarna ska nu bli vindkraftsinvesteringar. Ett vindkraftverk kostar ungefär 30 miljoner kronor men huvudaffären är arrendet.
Skogen är en idealisk plats för vindkraft, menar Jacob Palmstierna.
– Ganska många tycker att vindkraft är störande i landskapet. När man kör E 22 från Lund mot Kristianstad står det en rad vindkraftverk utspridda på slätten. Jag tycker att det är mycket mer tilltalande att samla dem i större parker och gömma dem i skogen.
Satsningen har medfört en infekterad debatt. Bland invånarna i Huaröd är motståndet utbrett. Protestmöten har hållits och insändare i Kristianstadsbladet är mycket kritiska.
– Vi har dragit ner ansökan från 28 till 25 kraftverk. Vi ålade oss frivilligt restriktioner därför att grannarna klagade. Då bjöd vi till ett möte. Många klagade på ljudet.
Inget kraftverk ska stå närmre än 750 meter från närmsta bostadshus. Och ingen granne ska behöva tåla mer än 39 decibel.
– Grannarna har sagt att det är bra med längre avstånd och det är bra att ljudet dragits ner. Men de tycker inte att det blir riktigt förrän vi avstår från hela projektet. Det gör jag inte. Länsstyrelsen har gjort en inventering och kom fram till att Maltesholm och Taggen i Hanöbukten är de två bästa vindkraftsprojekten i Skåne.
Gå till toppen