Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vår studentsak är er studentsak

Två lärosäten, två akademiska profiler, en grupp studenter. Lunds och Malmös kårer tjänar allt mer på att jobba tillsammans.

Integrationen på högskole- och universitetsnivå, den står studenterna för. Elisabeth Gehrke, vice ordförande i Lunds universitets studentkårer och Guido Guidos, ombudsman och med i styrelsen för Malmö högskolas studentkår samtalade om fler samarbetsmöjligheter.Bild: Foto: Johan Bävman
Det är lärosätena som står för skillnaderna.
Likheten mellan Lunds och Malmös studenter är större än så.
Nu förbereder sig kårerna i de två städerna på ännu fler samarbeten.
– Jag skulle vilja få mer av den akademiska kulturen som ni har i Lund, säger Guido Guidos.
– Man sneglar med lite avundsjuka blickar på deras samarbete med Malmö kommun, säger Elisabeth Gehrke.
Men på fler och fler områden står de två städernas studenter enade. Mot avgifterna inom kollektivtrafiken. Mot boendesituationen. För ett mer integrerat studentliv.
Guido Guidos bor i Lund, studerar i Malmö och sitter i högskolans kårstyrelse. Elisabeth Gehrke bor i Lund och är vice ordförande i Lunds universitets studentkårer, LUS. Sydsvenskan sammanförde dem för ett samtal om:
Skillnader.
– Jag skulle vilja säga att Malmö högskola känns mer flexibel, att Lund är mer akademiskt, konservativt. Jag skulle vilja ha mer akademisk kultur här, mer struktur på studierna, säger Guido Guidos.
– Man kan nog säga att det är mer konservativt, galet och speciellt i Lund. Men när man är inne i det ser man att det är mycket ironi med i det, att klä sig i frack till exempel, det är ingen som tar det på allvar, säger Elisabeth Gehrke.
Ett lönande samarbete.
– Vi har ett nätverk, där också Kristianstad är med, och vi träffas en del. Där tar vi upp främst frågor om kollektivtrafiken, bostäder och så har vi ett nätverk för studiefrågor också. Kollektivtrafiken, det var bara en kosmetisk rabatt som de gav oss, det går inte att betala 900 kronor för ett pendlarkort, säger Elisabeth Gehrke.
– Om det finns kurser i Lund som inte kan fylla sina platser har det hänt att Lund lägger ner dem och skickar studenter till Malmö. Vi gjorde det med en kurs i genusvetenskap nyligen och även om det fanns en viss irritation bland studenterna så var det inte några större problem. Det kan vara bra att göra så, eller det vore dumt annars. Klarar man inte av att fylla en kurs får man lägga ner den.
– Vi börjar få en röst i de frågorna, säger Guido Guidos. Malmö stad tar in oss i debatten, de ordnade ett studentboende på kort tid i Sege park och vi har ett bra samarbete.
– I Lund är kommunen ingen lätt samarbetspartner, ibland känns det lite som att slå huvudet mot en vägg.
– När det gäller nöjeslivet bidrar vi helt klart till varandra, det är många som åker in till Malmö som har en helt annan musikscen till exempel.
– Ja, och många studenter i Malmö som går på nationer med gästkort. Och vi på högskolans kår får till exempel studentbiljetter från Inkonst och det skulle ju kunna vara för Lunds studenter också.
Framtiden.
– Jag tycker att samarbetet blir bättre och bättre, säger Elisabeth Gehrke. Vi upplever inte den skillnaden som lärosätena gör, de flesta har vänner som pluggar i Malmö och några som pluggar i Lund.
– Ja, eller som gör både och, säger Guido Guidos. Man är student.
– En dröm hade varit om två studenter från olika utbildningar, en från Lund och en från Malmö, kan samarbeta med sitt examensarbete, då får vi in olika perspektiv, säger Guido Guidos.
– Ja, säger Elisabeth Gehrke. Men dit är det långt, långt. Det handlar om pengar och kanske att man behöver företag som uppmuntrar något sådant.
Vad Malmö bör plocka från Lund och vice versa?
– Jag hade velat att studenterna var lika engagerade som de är i Lund, här i Malmö är det svårt att få igång dem.
– Kulturblandningen som ni har på Malmö högskola. Även om det sakta blir bättre i Lund är det en klar skillnad. Det handlar om Lunds rykte, hur det framställs och jag vill inte att studentlivet stagnerar, jag vill att vi får in studenter med annan bakgrund, säger Elisabeth Gehrke.
Hon fortsätter:
– Och så har Malmö mer lärarledd tid i humaniora, det skulle jag också vilja ha. Men högskolor är bättre på det, vi har en kultur inom universitetet som är till för forskning.

Lunds universitet

Grundat: 1666.
Budget per år: Omsättning ca 5,7 miljarder.
Antal anställda: 6 000.
Kända profiler: Hasse Alfredson, David Batra, Ingvar Carlsson, Leif Silbersky, Bo Lundgren.
Antal forskarstuderande: 2 300.
Antal professorer: 555 (2008).
Forskningsbudget per år: Omsättning 3,8 miljarder.
Populäraste program: Läkarutbildning, psykologutbildning, juristutbildning.
Avhandlingar per år (doktorsexamen): 425 (2008).

Malmö högskola

Grundat: 1998.

Budget per år: 1,1 miljard kronor.

Antal anställda: 1400, varav 720 lärare.

Kända profiler: Arash Labaf läste till fastighetsföretagare, Pernilla Månsson Colt, läste på K 3, Robin Paulsson, läste retorik på K 3.

Antal forskarstuderande: 200.

Antal professorer: Cirka 50.

Forskningsbudget per år: 163 miljoner kronor.

Populäraste program: tandläkarutbildningen.

Avhandlingar (doktorsexamen) per år: 18 (2008).

Gå till toppen