Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vinden ska få bättre snurr på lönsamheten

Han växte upp i samma borg som Tycho Brahe och delar hans namn. Där slutar likheterna.

”Farfarsfarfar ärvde Kongaö men sedan såldes gården.” Hundra år senare kunde Tycho Wachtmeister köpa tillbaka den.Bild: Foto: Karl Melander
Tycho Wachtmeister är datakonsulten som ärvde mark för miljoner och blev klimatsmart köttbonde med vindkraftsplaner.
Det är nära mellan slotten och herresätena i Kågerödstrakten. Inom en halvmils radie ligger fyra pampiga gods: Möllarps gård, Knutstorps borg, Kongaö säteri och Axelvold säteri. Gemensamt för alla fyra är att de ägs av en Wachtmeister.
Tycho Wachtmeister bor på Kongaö, längst norrut på vägen upp mot 
Söderåsen.
Gården har varit omgärdad av vatten. Därav namnet, Kongaö. Men vallgravarna och dikena har fyllts igen.
Säteriet tillhörde länge Knutstorp men såldes och kom inte åter i släktens ägo förrän Tycho Wachtmeister köpte det för fjorton år sedan.
Under mellantiden bodde bland annat skådespelaren Jarl Kulle på gården.
– Vi renoverade när vi flyttade in och då hittade vi en märklig trevinklad spegel som tydligen varit hans, säger Tycho Wachtmeister.
I dag är det andra tider på Kongaö. Tycho Wachtmeister jobbar tolv timmar om dagen, säger han. Dagen startar alltid på samma sätt: han tittar till Herefordbesättningen som finns på gården.
Han visar stolt upp djuren. De vackra rostfärgade pälsarna lyser lång väg i grådasket som lagt sig över Söder-åsen.
Tillsammans med brodern Fredrik, på Möllarps gård, äger han 900 djur som är spridda över de egna markerna och gårdarna i närheten.
– De är snälla djur som i stort sett bara äter gräs. Det ger ett bra kött. Djur som snabbuppföds på sojabaserat foder smakar inte lika bra, säger han.
Att djuren får växa långsamt och födas upp på gräs gör att gården fått stämpeln KRAV-certifierat lantbruk och Tycho Wachtmeister kan sälja köttet som ekologiskt.
– Varken jag eller min bror hade någon erfarenhet av djuruppfödning när vi började. Därför valde vi det mest naturliga sättet att göra det på, säger han.
Hans vardagsbil, en lerig volvo 740, tar oss till kontoret några kilometer bort. Vägen går omväxlande genom tät granskog, bokskog och ängsmark. Under tiden pekar han ut några av smågårdarna som han äger.
Tycho Wachtmeister har inte alltid varit köttbonde. Han bär ett helt annat liv i bagaget. Han växte upp på Knutstorp men lämnade trakten för studier i Lund där han sedan började jobba. Först som civilingenjör på IBM och sedan som datakonsult.
När farfadern dog 1972 delades Knutstorp. Tycho Wachtmeisters farbror ärvde borgen medan fadern fick skogsmark och ett mindre boningshus. I nästa arvsskifte gick marken i arv till Tycho och hans bror Fredrik.
– Jag var absolut inte tvingad att ta över. Fördelen med arvet var att jag kunde starta något eget.
På kontoret hänger en stor karta över alla fastigheter. Några av markbitarna har besynnerliga namn som Syndafallet, Snattahagen och Undantagsskogen. Fastigheterna är utspridda i landskapet, som öar. Målet är att binda samman öarna till ett land – så långt det är möjligt.
Tycho Wachtmeister nämner att han, brodern och markägaren 
Marie Leijonhufvud planerar för femton vindkraftverk på Söderåsen. Men han har stött på motstånd hos befolkningen.
På det första samrådsmötet protesterade grannarna. I lokaltidningarna har byborna uttryckt oro för ljud och skuggor. Tycho Wachtmeister är dock full av tillförsikt.
Varför vindkraft?
– Vindkraft är lönsamt och miljövänligt. Ett bra sätt att utnyttja marken, helt enkelt.
Under årens lopp har han och brodern köpt till fler gårdar och mer mark. Nu är de uppe i totalt 2 745 hektar skog och åkrar. Skogen är den största inkomstkällan.
Det bekräftas också av lektyren på kontorets toalett. Det är knappast tal om serietidningar. I högen ligger skrifter som Årsredovisning Bergs Timber.
Taxeringsvärdet på bröderna Wachtmeisters fastigheter ligger i dagsläget på 120 miljoner.
– Vårt mål är att bevara de här fastig-heterna i familjens ägo. Vi vill öka jordbruksarealen och förädla skogen. Jag säger vi, för jag och min bror gör det ihop. För oss är det inte så viktigt att äga så mycket som möjligt själva. Vi äger hellre mycket tillsammans.
Hur det blir framöver, vill han ogärna sia om. När han och brodern inte finns mer ska totalt sex barn ta över deras livsverk.
– Klart att man tänker på det, och planerar för det. Alla sex barnen är intresserade. Det kommer att gå bra.

Tycho Wachtmeister

Född: 1952.
Familj: Gift med Birgitta, specialistsjuksköterska. Fyra söner.
Hund: Två airdaleterrier.
Yrke: Köttbonde, skogsägare, konsult. Ledamot i Skåneskogens Utvecklings AB och Knutstorps skog AB.
Bor: På Kongaö säteri norr om Svalöv.
Ägandet: Delar allt ägande med brodern Fredrik Wachtmeister. Formellt ägs även deras gårdar gemensamt.
Gå till toppen