Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Astrid Bergendahl-Larsson 104 år

Astrid Bergendahl-Larsson har fyra barn, elva barnbarn och sexton barnbarnsbarn.

– Hur är det? sa Astrid Bergendahl-Larsson till 31-åriga barnbarnet Ylva Lyngström.
– Jättebra, vi hade en härlig jul. Barnen sprang runt överallt, berättar hon.
– Det var roligt, svarade Astrid Bergendahl-Larsson.
Själv firade hon julafton i Lund hos barnbarnet Cissi Elmerson.
Till Lund åkte hon också tidigare i december för att delta i studentorkestern Bleckhornens stora fest. Att orkestern titulerar henne ”urmodern” fick henne att klucka av skratt på födelsedagen. Som mor till grundaren Lennart Lyngå har hon tidigare sytt kläder till musikerna.
Hur sov du natten till din födelsedag?
– Gott, som vanligt, svarar hon.
På morgonen väcktes hon av ”en flicka som sjöng födelsedagssången”.
– Sen kom hela personalen och sjöng och hurrade för födelsedagsbarnet.Så det var fullt liv, berättar Astrid Bergendahl-Larsson, som fick fortsätta med att svara i telefon och bland annat pratade med äldste sonen Gösta Lyngå i Australien.
Hur känns det att fylla 104 år?
– Konstigt. Jag beundrar vår Skapare, som gjort människor som håller så många år och är friska. Han är ett snille, konstaterar Astrid Bergendahl-Larsson.
Ögonblicket innan födelsedagsgästerna anländer lutar hon sig tillbaka och uttrycker glädje över att inte ha något att oroa sig över när det gäller firandet.
– Jag har två rikedomar. Tid och pengar. Bättre kan det inte vara, säger hon.
Många släktingar i alla åldrar, nya och gamla vänner och medlemmar i Kyrkans U-lag uppvaktade. De uttryckte uppskattning och glädje över hennes engagemang för andra och hennes intresse för världen.
Så sent som i år var Astrid Bergendahl-Larsson personligen ute och skramlade in pengar på Södergatan i Malmö till välgörande ändamål genom Kyrkans U-lag.
Astrid Bergendahl-Larsson är hedersordförande i Kristdemokraternas kvinnoförbunds Malmöavdelning. Sonen Christer Lyngå läser tidningen Kristdemokraten för henne varje vecka, eftersom hennes syn inte längre är vad den varit. Astrid Bergendahl-Larsson har också hjälp med att fortsätta hänga med i dagstidningsnyheterna.
Vad önskar du dig för nästa år?
– Att jag ska kunna ha tålamod och vänta, säger hon och beskriver hur hon vill att tiden ska gå när orken tryter.
I maj kommer äldste sonen Gösta Lyngå på besök från Australien. Han fyller 80 nästa gång och ska som vanligt passa på att klättra på Kilimanjaro innan han landar i Sverige.
– Han vandrar, men rätt så högt ändå, konstaterar hans dotter Claire Lyngå, som också bor i Australien och gladde sig åt att ha möjlighet att kunna arrangera sin farmors födelsedagsfirande igår under en egen längre vistelse i Sverige.

Om Festen

Huvudperson: Astrid Bergendahl-Larsson104 år den 28 december.
Var: Päronskogen, särskilt boende i Hyllie.
När: Måndagen den 28 december.
Firande: Vimlande släkt och vänner bjöds på Astrid Larssons favoriter: Prinsesstårta och Budapesttårta.

FAKTA

• Astrid Larsson föreläste för blivande äldrepedagoger på Malmö högskola som 103-åring.
• Flyttade från egen lägenhet vid 102 års ålder.
• Som 94-åring hade hon en ung studerande från Amman som inneboende. Tillsammans läste de Bibeln och Koranen. Han skickade sms på julafton.
• Hon blev änka som 55-åring och har fyra barn som alla hunnit bli pensionärer.
• Barnbarnen är elva, barnbarnsbarnen sexton och ett sjuttonde är på väg.
Gå till toppen