Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här har nio flickor en fristad

Idag offras många barn i Nepal. De säljs till organhandlare och bordeller. Nio flickor i Katmandu får hjälp av familjen Lindblom.

OKTOBER: På väg
Villan är vitkalkad. Det står en gammal kakelugn i vardagsrummet.
Sofia Lindblom tar upp ämnet bordeller i Indien. Det är dit nepalesiska flickor säljs, eller hämtas.
– I lördags på Systerfestivalen i Helsingborg hörde vi några frilansjournalister berätta om bordeller i Indien där nepaliska kvinnor var inlåsta, berättar Sofia Lindblom.
– Det var spännande att lyssna, säger hennes man Christian Lindblom.
För några år sedan åkte Sofia Lindblom till Nepal och jobbade som volontär på ett barnhem i några månader. Sedan åkte hon hem. Men det kändes som ett svek.
När Elliot, första barnet, skulle ammas kom alla tårarna. Vad hade hänt med flickorna?
Barnhemmet hade stängts och flickorna sålts till organhandlare i Indien. Sofia Lindblom blev glad när hon hörde att den nepalesiska polisen hade hittat flickorna vid gränsen.
Sofia Lindblom och hennes man Christian bestämde sig för att göra något varaktigt. De ville bygga ett barnhem i Nepals huvudstad Katmandu med hjälp av sponsorer som skrivit fleråriga avtal.
Systerfestivalen var ett sätt att sprida budskapet. Rotaryföreningar, pensionärsföreningar och privata klubbar var andra sätt.
– Det har inte varit några problem att få in pengar. Vi trodde att vi skulle slita och be och tigga, säger Sofia Lindblom.
De hade tur och lyckades få de flesta kontrakten påskrivna våren 2008, innan finansmarknaden rasade. Barnhemmet The Step öppnade i januari 2009 och när Sydsvenskan träffar familjen i oktober har de ännu inte varit där.
Nu är yngste sonen Lucas ett och ett halvt år och det är dags att åka.
– När Elliot var i Nepal sist var han två år. Då köpte han allt, fastän det var så annorlunda mot hemma. Det ska bli roligt att se hur han reflekterar över det nu, säger Sofia Lindblom.
Alla ser fram emot att träffa flickorna på barnhemmet.
– Jag kommer att lägga ner mycket tid på personalen så att de känner sig uppskattade och stannar kvar. De är ändå viktigast, säger Sofia Lindblom.
Neru Lama i personalen, har jobbat under hela året, men flera andra har slutat.
I Nepal ska svenskarna bo hos Rajeev Singhanias familj. Han är föreståndare på barnhemmet och god vän till Sofia och Christian Lindblom.
Det är en traditionell familj, berättar Sofia Lindblom. Där bor också hans föräldrar och hans fru och barn.
– Rajeevs fru åker ofta till barnhemmet. Hans bror är där varje dag och har läxläsning med barnen. Han säger att de inte vill leka utan bara göra läxor. De inser att de har en golden opportunity.
Nu återstår packningen. I garderoberna ligger presenter och kläder till de nio flickorna. Sofia Lindblom visar några träbokstäver som hon har köpt i en leksaksaffär.
– Det ska stå THE STEP, men det fattas bokstäver! Jag får åka dit igen, säger hon.
DECEMBER: Hemma igen
Snabbmakaroner och köttbullar. Det var det första familjen Lindblom lagade till när de kom hem till villan i Barsebäcksby igen.
Elliot Lindblom, 4 år, rusar runt hemma i vardagsrummet. Klädd i tomtekläder jagar han en ballong med ett vedträ.
– Jag har varit i Nepal i 20 nätter och 21 dagar. Jag har hoppat studsmatta och jag åkte fyra flygplan. Det första var jättestort. På barnhemmet bor nio stycken flickor. Jag tyckte bäst om Kabita. Hon var roligast för hon busade mest med mig, säger Elliot Lindblom.
Han är brunbränd och håret har solblekta lockar. Mamma Sofia Lindblom är i köket och letar efter några nepalesiska kakor hon ska bjuda på. De kom hem dagen innan och är jetlaggade.
– Jag gick upp två i natt för då började Lucas Katmandumorgon, säger Sofia Lindblom.
När de kom till Katmandu åkte de direkt till barnhemmet och de nio flickorna. De har gjort utflykter och lekt med barnen, men också arbetat praktiskt: lagt in en heltäckningsmatta på de kalla golven i barnhemmet och fixat reservbatterier som ska fungera när strömmen går.
– Vi kom på nya saker varje dag som vi borde göra. Den sista veckan kände vi att vi borde ha varit där ännu längre tid. Vi insåg att vissa saker, som vi inte trodde var möjliga, skulle gå, säger Sofia Lindblom.
Som till exempel varmt, rinnande vatten. Det är inte särskilt vanligt i Nepal, men det finns ju varmvatten­beredare.
Familjen bodde hos sina vänner som sköter barnhemmet. Sedan barnhemmet startade har de bara mejlat och pratat i telefon, därför var det en lättnad att kunna bo ihop.
– De har inte vågat tro att vi till exempel skulle vilja att de satte in varmvatten. De är väldigt sparsamma och otroligt ekonomiska, säger Sofia Lindblom.
Innan de åkte var Christian Lindblom oroad över hur bokföringen såg ut och hur pengarna som alla bidragsgivare skickat hade använts. När de kom dit var varenda rupie bokförd. Sofia Lindbloms oro över personalomsättningen byttes till glädje.
– Det var fantastiskt roligt att se Neru tillsammans med barnen. Hon var över all förväntan och jätteduktig. Man märkte att barnen tyckte om henne. Hon hade ett stort hjärta och hon brydde sig verkligen!
En av höjdpunkterna på resan var när de köpte en sari till Neru, ett annat fint tillfälle var när alla barnen åkte på utflykt till ett Hare Ram Hare Krishna-tempel en hel dag.
– Men det allra, allra bästa var städdagen som vi hade på barnhemmet! säger Sofia Lindblom.
Sophämtningen fungerar inte runt barnhemmet och inte heller i stora delar av Katmandu som är mycket fattigt. Istället slängs soporna på gatan. Under en hel dag plockade de sopor. Därefter städade Sofia Lindblom barnhemmets toalett och lärde Neru hur man gör det på svenskt vis.
– Så även om vi vill ha ett nepalesiskt barnhem med nepalesiska traditioner vill vi gärna tillföra en nypa svensk renlighet.

Nio flickor mellan 5 och 8 år bor på barnhemmet

Barnhemmet drivs av Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia som sköts av Sofia och Christian Lindblom.
Ett tiotal företag och femton privatpersoner i Sverige betalar mellan 5 000 och 20 000 kronor per år i tre år.
Barnen går i skola. Barnen och personalen på barnhemmet har fått ett flertal vaccinationer.
Två anställda kvinnor tar hand om barnen. Lindbloms vän Rajeev Singhania är föreståndare och hans yngre bror hjälper flickorna med läxläsning.
Gå till toppen