Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sammanslagningen av sjukhusen är en tuff prövning

Bildandet av ett jättesjukhus för både Malmö och Lund blir en tuff prövning. Det vet man på Urologen i Malmö som redan har slagits samman med Lundakliniken. Sydsvenskan granskar i en serie trenderna som knyter städerna närmare varandra.

”Jag är kritisk mot min egen yrkeskår, det är patetiskt när de protesterar och bara tänker på sig själva", säger Per-Anders Abrahamsson på urologen.Bild: Foto: Hussein El-Alawi
Två sjukhus.
Två administrativa system.
Två olika journalsystem.
Två olika system för att planera operationer.
Två skilda redovisningssystem.
– Detta räcker långt för att skapa bekymmer och det hotar patientsäkerheten, säger Per-Anders Abrahamsson, professor och chef för den numera sammanslagna urologen.
Men urologerna i Malmö och Lund startade sitt samarbete redan för elva år sedan, en process de själva drev för att samla kompetensen och för att hitta samordningsvinster. 32 specialistläkare ville fortsätta samarbetet.
– Vi hade ett färdigt förslag men dåvarande ledarduon i Henrik Hammar (M) och Jerker Swanstein (M) stoppade förslaget. Jag tror aldrig jag har varit så rasande, säger Per-Anders Abrahamsson.
Ironiskt nog är det samma ledarduo som nu står bakom sammanslagningen i det som under året kallats Proluma, ett försteg till senhöstens beslut om att slå samman de båda universitetssjukhusen. En sammanslagning som stundtals vållat högljudda protester, framför allt från Lunda­läkare.
– Man kan väl inte längre försvara att man inte har ett universitetssjukhus. Och jag är kritisk mot min egen yrkeskår, det är patetiskt när de protesterar och bara tänker på sig själva.
Någon kompetensflykt har Per-Anders Abrahamsson inte märkt trots flyktvarningen från de prote­sterande.
– En överläkare har slutat på grund av Proluma och två har gått i pension med det skulle de ju ha gjort oavsett var de jobbar.
Per-Anders Abrahamsson har även varit chef för före detta urologen i Lund under flera år och känner därför stora delar av all personal.
– Men jag känner dem också för att det i stort sett inte är någon personalrotation, personalen är kunnig och trivs och vi har de lägsta sjukskrivningstalen.
Men visst har frustrationen var oerhört stor under hösten, medger han. Saker som skulle ha varit klara innan Lundaavdelningen flyttade till Malmö, till exempel. Som de två olika administrativa systemen.
– Våra medicinska sekreterare får jobba dag och natt för att dubbelkolla och dubbelkolla igen så att det inte blir fel.
Nu har de fått löfte om att de problemen ska vara lösta efter nästa sommar, ett löfte som Per-Anders Abrahamsson inte tror så värst mycket på.
– Det blir troligen inte klart förrän 2011, inom industrin hade man aldrig accepterat att det ska ta sådan tid, säger han.

Urologiska kliniken

Har idag cirka 200 medarbetare och två vårdavdelningar, 11 och 12, med 44 platser i Malmö. I Lund finns endast mottagning och akutmottagning dagtid, inga vårdplatser.
Enklare operationer utförs även i Ystad och Landskrona men den tunga kirurgin görs i Malmö, till exempel patienter med penis- och testikelcancer.
Exempel på urologiska sjukdomar: blåscancer, godartad prostataförstoring, impotens, inkontinens, njurcancer, prostatacancer och urinrörsförträngning.
Gå till toppen