Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Vinterhosta kan bero på torr luft

Torr luft kan orsaka hosta och andra besvär. Här får du tips.

Bild: Foto: Tariq Mikkel Khan/Scanpix
De flesta människor upplever att en luftfuktighet på mellan 40-50% är mest behagligt. Men på vintern eldar vi gärna på lite extra hemma, med element och värmepannor. Det gör inomhusluften torrare och kan orsaka besvär hos en del människor, men även för många av våra krukväxter, som trivs bättre när det är lite fuktigare.
Om luftfuktigheten hemma är för låg kan man märka att huden blir torr, slemhinnorna irriterade, man kan till exempel få hosta och nariga läppar. Om man dricker lite mer än vanligt kan det lindra en del av besvären.
Men är det torr luft som orsakar problemen? För att få klart besked kan man skaffa en hygrometer, som mäter luftfuktigheten. En billig hygrometer kan man få tag på för mellan 100-200 kronor, men det finns också betydligt mer avancerade varianter för den som har råd. Gör en mätning först och senare kan hygrometern användas igen för att kontrollera att dina insatser verkligen har gett effekt. Det är också viktigt att man inte lyckas alldeles för bra, så att luftfuktigheten blir för hög. Då kan man istället få problem med exempelvis mögel hemma.
Det finns luftfuktare som man kan köpa, som effektivt gör luften mindre torr. Det är viktigt att hålla luftfuktaren ren, eftersom den annars kan bli en grogrund för mögel och bakterier. En gammaldags variant av luftfuktaren är vattenkärl i keramik som hängs på elementen.
Om man inte vill lägga pengar på en luftfuktare, finns det en del husmorsknep att ta till som är alldeles gratis, eller näst intill:

Så höjer du luftfuktigheten i ditt hem

• Om du vet att du har för torr luft hemma kan du försöka höja luftfuktigheten själv:
• Ställ ut skålar med vatten i hemmet. Om man har problem med hosta på natten på grund av torr luft kan det hjälpa att ställa en spann varmvatten bredvid sängen.
• Sänk värmen på elementet ett snäpp eller två om det står på max.
• Se till så att ventiler är öppna, vädra vid behov.
• Om du får problem med luftrören och hostar på nätterna, kan du prova att hänga en blöt handduk på elementet i sovrummet. Om man har ett sådant element som inte får övertäckas kan man istället hänga handduken någon annanstans i rummet.
• Använd en sprejflaska med vatten för att duscha dina krukväxter mellan vattningarna.

• Växter tycker generellt om när det är hög luftfuktighet och de hjälper också till att göra luften fuktigare, särskilt dagarna efter att de har vattnats. Därför kan man vattna blommorna på olika dagar i veckan, för att få ett jämnt flöde. Exempel på krukväxter som är bra luftfuktare är gröna växter med stora blad, som ormbunke, fredskalla, bambu och bananplanta.

Läs mer

Den biologiska innemiljön av Tove Fjeld, på Blomsterfrämjandets hemsida
Om hur växter påverkar människor.
Gå till toppen