Mat & Dryck

Bastard är ett ord som är o-pk

Men också namnet på den nya Malmökrogen med lite av Fergus Henderson-stuk: Så kallat grabbig mat, mycket kött, hela trynet, så att säga.
Men möjligen har det för det o-pk (pok) ordet bastard blivit ok. Bastard då inte i betydelsen ”oäkting” utan ”lyckad cross” – hybrid. Och kanske är det redan pk med oxkind och grisatassar.
Igen.
Robust, ruralt urbant, rustikt, ru ru ru … rubank (vilket skall tolkas som skickligt grovhyvlat).
Härligt! Åter njure, bräss och svans i det land där antingen brunsåsen eller de kolsyraskummade fonderna härskat länge nog var för sig.
Hur som helst har Anderas Dahlgren, som är köksmästare och tillsammans med Nina Christensson (på SMAK i Malmö Konsthall) äger stället, knutit sommelieren Gustaf Nord (senast på Stefan Linde-krogen Auberge des Tourettes utanför Nizza) till sig och Gustaf har snickrat ihop en liten men naggande god vinlista som är helt kongenial med köket.
Givetvis, höll jag på att skriva, har han Tarlant Brut Zero, den knastertorra och hyperfruktiga med som standardchampagne. Man kan slå sig ner vid den stora baren i lokalen, som för länge sedan hyste ett Systembolag och på senare år krogarna Louisiana och senast Svea, och beställa exempelvis ett glas terroirmättad (massor md citrus och kryddpeppar och minsann inte bara hylleblommor) sauvignon blanc 2008 från Loireproducenten Château Gaillard och spana in när Andreas eller hans kockar Wade Brown och Björn Eriksson skär upp charkuterierna till en Bastardplanka.
Bra vin glasvis och rätter till anständiga priser – Malmö har fått ett köttärligt plejs med vinbar (med en del bra flasköl, bl a från goda Mikkeller).
Gå till toppen