Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åberg tar sig an Irons

Maria Åberg från Vellinge siktade direkt på en teaterkarriär utomlands. Nu ska hon regissera Jeremy Irons i ”The Gods Weep” på Royal Shake­speare Company.

Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
– Det är både spännande och nervöst, men jag kommer att lära mig så mycket. Jag har bara träffat Jeremy Irons en gång, men han verkar vara väldigt trevlig, säger Maria Åberg på telefon från Mainz i Tyskland där hon just nu regisserar en uppsättning på stadsteatern.
Sydsvenskan har intervjuat Maria Åberg ett par gånger tidigare, men det är fortfarande få här hemma som känner till henne. Hon lämnade Sverige för åtta år sedan för att plugga teater i England, och har etablerat sig som regissör i London, främst på Royal Shakespeare Company. Men Maria Åberg har även hunnit med avstickare till både Tyskland och till Dramaten i Stockholm, där hon satte upp Strindbergs ”Gustav III” häromåret.
– Den största skillnaden mellan Sverige och England är tempot. På Dramaten hade vi tolv veckors repetitionstid, vilket var onödigt mycket. ”The Gods Weep” är tre gånger så lång, men vi har bara sex veckor på oss. Man arbetar effektivare när man är van vid ett tajt schema. Annars är skådespelare väldigt lika varandra i hela världen har jag märkt.
”The Gods Weep” är en nyskriven pjäs av Dennis Kelly, välkänd brittisk dramatiker. Dramat är löst baserad på Akira Kurosawas film ”Ran”, som i sin tur bygger på Shakespeares ”King Lear”. Jeremy Irons spelar huvudrollen som affärsmagnaten Colm, som beslutar sig för att överlämna sitt imperium till två medarbetare.
– Och sedan går allting åt skogen. Det skapas en spiral av maktbegär och våld, och Colm kommer till insikt om att det finns mänskliga värden.
– Storleksmässigt är det inte större än något som jag har satt upp tidigare – det är fjorton skådespelare på scenen – men längden och vidden är större än vad jag är van vid.
Hur mycket teater gör Jeremy Irons?
– Man glömmer lätt att de brittiska skådespelarna i hans generation alltid har en teaterbakgrund, till skillnad från de amerikanska. De har ofta börjat på ställen som Royal Shakespeare Company och sedan blivit filmstjärnor. De kan sina saker. Irons har nyligen spelat teater på både National Theatre i London och på Broadway.
Maria Åberg gör ungefär fyra uppsättningar varje år, och så fort hon har tid åker hon hem på besök i Sverige. Familjen bor i Malmö och i Arrie utanför Vellinge.
– Jag hade gärna gjort mer teater i Sverige. Men det är lite svårt att bygga upp ett kontaktnät när man är utomlands.
The Gods Weep har premiär den 17 mars. Eftersom Royal Shakespeare Company saknar en fast scen i London hyr man in sig på Hampstead Theatre.

FAKTA/Maria Åberg

Född 1979. Uppvuxen i Vellinge.
Dramastudier på Lunds Universitet. Registudier på Mountview i London.
Regissör på bland annat Southwark Playhouse, Royal Shakespeare Company, Royal Court Theater.
Gå till toppen