Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Miljöjobb, giftsanering och golf

Varför sluta jobba vid 65? När Lars Bevmo lämnade sitt arbete som konsult hade han kunnat ägna mer tid åt huset i Hofterup, att plocka bär och svamp, och åt golfen. I stället blev han projektledare för saneringen efter BT Kemi i Teckomatorp.

Där marken har sanerats efter giftskandalen finns idag en park med en damm. När snön och kylan kom användes vallarna till pulkabackar och byborna åkte skridskor på dammen, berättar Lars Bevmo.Bild: Foto: Åsa Sjöström
TECKOMATORP.
Några år skulle den ta. Fem år senare säger Lars Bevmo så här:
– Jag har alltid haft som förhoppning att vi skulle vara färdiga innan Hallandsåstunneln står klar.
Nu börjar han bli tveksam. Jorden kring skandalfabriken var betydligt mer förorenad än man trott och det förgiftade området större.
Lars Bevmo spenderar ungefär tre dagar i veckan i Teckomatorp. Sedan årsskiftet är kollegan Åsa Andersson projektledare. Så nu får han lära sig att lämna ansvaret och i stället agera stöd.
– Det är viktigt att inte lägga sig i för mycket, säger Lars Bevmo och berättar när han en gång själv fick hjälp av en äldre pensionerad kollega som kom med goda råd men alltid lade till ”Det är du som bestämmer.”
Saneringen efter BT Kemi beskriver han som ”mycket intressant”. Men det är även arbetsmiljön som har fått honom att stanna så länge.
– Jag har trivts jättebra i Svalövs kommun, och bara fått positivt gensvar.
Första kontakten med BT Kemi fick han när huvudstudien inför saneringen skulle göras 2002, och han som konsult på teknikkonsultföretaget Sweco fick uppdraget.
Sweco har varit hans arbetsplats sedan början av 1960-talet, då det hette Vattenbyggnadsbyrån, och hans arbete har på olika sätt alltid handlat om miljö. Han har sysslat med såväl vatten- som avloppsrening och jobbat med Skånes alla soptippar.
Han har också haft många utlandsuppdrag i bland annat Saudiarabien, Kuwait, Indien, Kina och Thailand. I mitten av sjuttiotalet bodde familjen i Istanbul där Lars arbetade med projektering av avloppssystem.
När de kom hem fick hustrun beskedet att hon hade leukemi.
– Hon gick bort på ett halvår, säger Lars Bevmo.
Han blev ensam kvar med en sjuåring och en tioåring.
Efter en tid tog han barnen till Rhodos för att komma bort. Där hittade barnen en lekkamrat och föräldrarna presenterades för varandra. Så träffade Lars Bevmo skånska Agneta. 1979 flyttade de fem in i en villa i Hofterup. Några år senare föddes en lillebror.
Dialekten avslöjar sörmlänningen i Lars Bevmo. Han växte upp på en gård som föräldrarna brukade. Det gav ett stort intresse för skog och mark.
Kvar i familjen finns numera bara ett soldattorp som låg på ägorna långt ute i skogen.
Dit reser familjemedlemmarna gärna och där finns goda förutsättningar för två stora intressen, att plocka bär och svamp. Fast det går förstås bra hemma i Skåne också.
– Järavallen är ett bra område, och kring Vombsjön och upp mot Hässleholm, säger han utan att avslöja de exakta koordinaterna.
Ännu mer tid spenderas dock med golfklubba i hand. Hofterup ligger i princip granne med Barsebäcks golfbana. Lars Bevmo stoltserar med 12 i handicap och leder en herrgrupp om sextio som spelar tillsammans två gånger i veckan när vädret tillåter.
Han håller inte med miljövänner som tycker att golfbanor är ingrepp i naturen.
– Det är en fin natur som många nyttjar och det görs mycket för att minimera gödning och utsläpp av bekämpningsmedel.

Lars Bevmo

Aktuell: Fyller 70 år i dag, tisdagen den 19 januari.

Bor: I Hofterup.

Familj: Hustrun Agneta. Barnen Maria, 43 år, Per, 41 år, Lollo, 42 år, och David, 25 år, med respektive. Fem barnbarn.

Firar: Med öppet hus på kontoret i före detta Folkskolan i Teckomatorp i dag och middag för inbjudna gäster i hemmet på lördag.

Giftskandalen kring BT Kemi

1965. Företaget Bönnelyche & Thuröe, BT Kemi, startar tillverkningen av ogräsmedlet hormoslyr i Teckomatorp. Redan efter några månader börjar fiskarna klaga på att fisken i ån smakar konstigt och från fabriken sprider sig en stark, obehaglig lukt. Efter ett par år börjar också odlarnas potatis smaka illa och vattnet smakar fenol. Men för att värna om jobben i fabriken låter kommunen fabriken ligga kvar.

1970-talet. BT Kemi gräver ner cirka sexhundra tunnor med avfall som innehåller de giftiga ämnena fenoxisyra, klorfenol och dinoseb i marken runt fabriken. När tunnorna så småningom hittas 1975—1977 är de helt sönderfrätta och giftet har runnit ut i marken.

1976. Fabriken stängs. Ett år senare väcker åklagare Jan Linder åtal mot företagets ledning och yrkar på fängelse. Men BT Kemi frias från miljöbrott av tingsrätten.

1979. För att slutligen bli av med fabriken sprängs den i luften. Tre år senare, 1982, fäller hovrätten BT Kemis direktör Göran Prawitz för mutor och ekonomiska oegentligheter i samband med utredningen och den tidigare rättegången.

1997. Tjugotvå år efter upptäckten av gifttunnorna står det klart att den förstörda jorden inte blivit renare av tjugo års kompostering. Jorden är fortfarande full av gifter. Med hjälp av statliga resurser bestämmer sig därför Svalövs kommun för att totalsanera området och gräva upp den förstörda jorden. Jorden är betydligt giftigare än vad tidigare mätningar visat.

2008. Jorden skeppas till en anläggning i Tyskland där gifterna oskadliggörs genom upphettning.

Gå till toppen