Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Nya kontoret får fyllning enligt originalrecept

Jörgen Hedenskog har 6 400 meter ribbor kvar. Han har sågat och monterat drygt en och en halv mil smala björklister över Malacos gamla fabriksväggar för att Pågens tjänstemän ska få det lika fint som förr.

Sofielund. Företaget överger sitt berömda kontor vid Lantmannagatan och bygger upp en kopia inne på fabriksområdet.
– Lite trist, säger vd-assistenten Lena Ståhlbrink på direktionsvåningen högst upp.
Hon har arbetat på företaget sedan 1970-talet och kan berätta om all påkostad inredning och utsmyckning.
– Spännande med förändring, säger Inger Lindberg bakom informationsdisken en trappa ner.
Hon sitter i ett av landets första kontorslandskap. Det skapades under 1960-talet av arkitekten Ralph Erskine och har hyllats i många sammanhang. Senare tiders arkitekter och kulturhistoriker har försökt få kontoret kulturminnesmärkt.
Erskine och brödfabrikens dåvarande ägare Tor Påhlsson ville samla personalen på en öppen yta för att arbetsmiljön skulle bli levande och familjär. Men de ville samtidigt att var och en skulle få en egen lugn vrå. Därför byggdes skrivborden upp som klassiska skrivpulpeter eller sekretärer med en innervägg över skrivplatsen. Väggen ger plats för personliga saker samtidigt som den skärmar av och hjälper till att dämpa ljudet.
Det är så tyst omkring Inger Lindberg att det känns som om helgfriden lagt sig över arbetsplatsen, trots att flera människor syns gå omkring eller prata i telefon alldeles i närheten. De ribbade väggarna är en förklaring. Den tjocka heltäckningsmattan en annan. Alltsammans är omsorgsfullt inrett och möblerat med klassiska möbler av kända designers.
Skrivborden får stå kvar när kontoret flyttar. Nya tillverkas efter samma modell, men höj- och sänkbara och mer sittriktiga enligt dagens krav. Gardinerna kopieras liksom heltäckningsmattan.
En del av de finaste möblerna och konstverken hänger med.
Pågens flyttar sitt kontor för att samla alla avdelningar under ett tak.
I det ombyggda huset, som företaget köpte av Malaco för några år sedan, blir det plats för 120 personer. Trots den påkostade inredningen blir det billigare än att bygga nytt.
Fastighetschefen Mats Larsson räknar med att det ska kosta runt 5 000 kronor per kvadratmeter och säger att det kan bli tre gånger dyrare i ett nybygge.
Men den yttre fasaden på det nya kontoret är en fabrikslåda i plåt. Vid flytten överger Pågens det stolta skepp som bidragit till berömmelsen.
Kontorshuset vid Lantmannagatan byggdes i en båtliknande form med fartygsbrygga, reling och periskop högst upp. Både arkitekten och beställaren Påhlsson älskade att segla. Företaget behåller byggnaden för uthyrning, men de försök som gjorts att få den kulturskyddad har inte lyckats.
– Jag hoppas vi får en hyresgäst som vill bevara helheten, säger Mats Larsson.

Ägs av fjärde generationen Påhlson

Pågen grundades 1878 av makarna Anders och Matilda Påhlsson, som från början kallade sin rörelse för Påhlssons bageri. Företaget är fortfarande i familjens ägo, nu i fjärde generationen.
Formellt ägs bageriet av Pågengruppen AB med Finn Påhlsson som ordförande.
Pågen har 1 400 anställda varav 540 jobbar i Malmö. Senaste bokslutet, efter april 2008, visar en vinst på 28 miljoner och en omsättning på 2,5 miljarder.
Gå till toppen