Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag använde Annas föreläsning för en fiktiv karaktär"

Marjaneh Bakhtiari, född 1980, är författare till romanen ”Kan du säga schibbolet?” som publicerades år 2008.

Bild: Foto: Johann Selles
Hur fick du idén?
– Jag debuterade ett år innan mångkulturåret så jag fick väldigt många förfrågningar från alla möjliga håll om att föreläsa om det ”nya” och ”mångkulturella” Sverige. Detta gjorde mig nyfiken på både vilka det var som medverkade i vissa konferenser och paneldiskussioner och föreläsningar och vilka det var som bjöd in dessa människor.
– Det viktiga att tänka på här är att jag inte försökt beskriva hur saker och ting är, utan hur vissa situationer och evenemang skulle kunna vara.
Hur tänkte du kring att ge Sanna Svensson en tydlig koppling till Anna Svensson, genom namnet och händelsen på Malmö högskola?
– Jag använde föreläsningen på Malmö högskola som introduktion för den karaktären och för att jag inte hade kunnat hitta på den situationen själv. Jag jobbar ofta så. Men visst hade jag kunnat ändra namnet och borde kanske ha gjort det om det är så att Anna har mått dåligt av en så tydlig koppling. Men jag har inte tänkt beskriva henne, utan en karaktär utifrån idén jag fick under hennes föreläsning på högskolan.
Hur etiskt är det att använda tydliga kopplingar till en riktig person när det gäller en romankaraktär som får så negativa egenskaper?
– Jag vet inte om det är värt att såra eller skada en riktig person för att skapa en romankaraktär. Men det handlar samtidigt om olika perspektiv och tolkningar, hur mycket man läser in i en karaktär och vad man uppfattar som en negativ egenskap. Jag använde Annas föreläsning som introduktion för en fiktiv karaktär. Men jag har inte försökt beskriva Anna. Jag känner inte henne och har inte frågat runt eller gjort research om hennes person. Det där med Annas släkting hade jag ingen aning om.
Gå till toppen