Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han har spel som hobby

Är du bra på att ta förluster?
– Jag tycker inte om att förlora, men jag är en ganska bra förlorare. Det kan jag nog säga. Fast jag ger mig inte i onödan, säger Mattias Isberg, som spelar spel, tränar hårt och sticker till jobbet med samma målmedvetenhet.
Vid den här tiden förra året var Mattias Isberg med sambon Sandra Nilsson i Australien och tog dykcertifikat.Bild: Foto: Privat
Han har en färsk pokervinst att gotta sig åt, när vi pratas vid. Och det märks att han är nöjd med den.
På vardagarna finns Mattias Isberg på Lindängeskolan i Malmö, där han jobbar som idrottslärare bland annat. Det är också där han är mesta delen av födelsedagen den 26 januari.
Just imorgon tror han inte att det blir så mycket spelat. Det är fullt upp på jobbet och på kvällen tänker han äta på Mando med sambon Sandra.
– Jag spelar väldigt mycket spel. Tidigare hade jag som regel att köpa ett nytt spel varje månad. Att spela spel är en del av min vardag, men det är bara i poker jag spelar om pengar.
Han spelar både brädspel och på nätet, mest othello, backgammon, strategispelet carcassonne, frågesporter och poker.
– På Facebook är det lätt att komma i kontakt med andra som spelar. Jag kollade om det var någon som visste något om othello och plötsligt blev jag inbjuden till Lund Othello Open i mars. Klart att jag ska vara med.
Poker har Mattias Isberg hållit på med sedan 2005. Han har varit med på VM i Las Vegas, i spanska mästerskapen i Barcelona och deltog i höstas i pokerveckan på casinot i Malmö. Han har både haft flyt och förlorat. Dock inga stora summor, menar han.
I förra veckan vann han 5000 vid en pokerturnering med 25 spelare inblandade.
Finns det inte risk för att du dras med och förlorar stort?
– Inte jag, men jag ser stora risker för andra spelare. Jag spelar bara om pengar jag redan har vunnit, och jag håller mig till rimliga summor.
– Under VM möter man de bästa proffsen i världen och det är en rolig erfarenhet. För mig är det en hobby. Det är kul att vinna och förlorar jag, så är det något att ta med hem, det också.
Mattias Isberg växte upp på Hermodsdal i Malmö och testade flera sporter: fotboll, basket, bordtennis, klättring, boxning, karate och thaiboxning. När han var nitton år och gick på gymnasiet på Värnhemsskolan tipsade idrottsläraren om triathlon, en idrott där man simmar, cyklar och springer långt.
Han köpte en cykel och slog sin lärare i första tävlingen. Sedan satte han i gång med hårdträningen och tävlade så småningom på elitnivå.
När studierna (han läste till lärare vid Malmö högskola och systemutveckling vid Lunds universitet samtidigt) krävde allt mer valde han att sluta och nu tränar han för att hålla sig i trim. Tre dagar i veckan springer han. Han försöker också hinna med att simma och styrketräna.
Dessutom låter han inte bara eleverna svettas när han är i skolan.
Vad har du för knep för att eleverna ska tycka att det är kul att vara med på idrotten?
– Framför allt genom att vara med själv och visa praktiskt. Jag tror det hjälper. Nu på vårterminen när vi är ute och springer, så springer jag med. Om jag bara säger åt dem att springa så vet jag att efter 400 meter börjar de att gå. Men om jag springer med är det inte lika roligt att gå.
Hur motiverar du dig själv att träna när det tar emot?
– Jag är väldigt disciplinerad. Säger jag att jag ska göra något, så gör jag det. Har jag sagt att jag ska springa tre gånger i veckan så blir det så. Jag tycker det är kul att träna och trivs med det. Det bara är så.
Har du något bra tips till oss andra som inte är lika taggade alltid?
– Det bästa är att träna efter jobbet. Ta med träningskläderna och stick till gymmet eller föreningen direkt. Då är det inte lika lätt att hoppa över det. Att springa till och från jobbet är också bra.
En ny punkt på hobbylistan är att göra färskpressade juicedrinkar. Mattias Isberg har fått en juicepress i födelsedagspresent i förskott av mamma Elenor och den går för fullt.
– Allt möjligt testas. Rödbetor, selleri, morötter. Allting går och det mesta blir gott när det är färskpressat. Utom selleri som smakar surt. Och ibland blir man paff när man till exempel kör broccoli och det blir gott.

Om Mattias Isberg

Gör: Lärare i idrott och hälsa, datorkunskap och filmredigering plus it-ansvarig på Lindängeskolan i Malmö
Bor: I Husie i Malmö.
Intressen: Spel och poker. Tränar och siktar på att springa Göteborgsvarvet för fjärde gången i vår. Lär sig att spela gitarr. Gillar också att resa och läsa.
Familj: Sambo med Sandra Nilsson, som vann ett SM-guld i triathlon 2008. Bebis på väg i slutet av februari.
Aktuell: Fyller 30 år den 26 januari.
Firar: Restaurangbesök på födelsedagen. Familjekalas med middag och spel på fredag. Fest med kompisar på lördag.
Önskar sig: En klocka. Har redan fått en juicepress av mamma Elenor och en dammsugare av pappa Bertil.
Nyårslöfte: "Att äta kakor bara på lördagar och godis när det är kalas. Läsk och godis är mina laster."
Gå till toppen