Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skärpta regler för värmepumpar

Endast certifierade personer får installera värmepumpar. De hårdare reglerna infördes förra året av miljöskäl.

En privatperson får inte längre installera sin värmepump själv. Bestämmelserna skärptes förra året. I värmepumpar finns miljöskadliga fluorerade växthusgaser (F-gaser) som köldmedium. Det ska framgå av märkning på pumpen.
Förordningen om F-gaser ändrades 2009. Numera måste värmepumpar alltid installeras av certifierade personer, så att ingen risk finns att växthusgaserna slipper ut ur pumparna.
Det är köparens skyldighet att förvissa sig om att installatören har rätt behörighet.
De reglerna har också ändrats. Tidigare skulle företag vara ackrediterade av Swedac, som är en statlig myndighet. De anställda skulle ha personliga certifikat.
Ackreditering, som är en skarpare tillståndsform, behövs inte längre. Men både företag och personal ska vara certifierade av Incert, Installations Certifiering i Stockholm AB. Det ska företagen kunna visa intyg på. Men företag som tidigare varit ackrediterade men inte hunnit få sin certifiering får arbeta vidare fram till den 4 juli 2011 enligt sitt gamla intyg.
Den som funderar på att skaffa värmepump ska också kolla om det behövs en anmälan till kommunen innan man börjar installera pumpen. Reglerna varierar mellan olika kommuner.
Viktigt är också att den elektriska installationen görs enligt tillverkarens föreskrifter.
– Levereras pumpen med en sladd utan stickpropp får man på inga villkor sätta dit en stickpropp själv. Det krävs en fast elanslutning, understryker Mats Carlström, tidigare teknisk chef på Svenska värmepumpföreningen.
Hans Frank, skadecontroller på Länsförsäkringar Skåne, bekräftar att sladd utan stickpropp måste monteras i en fast anslutning.
– Men köper man en pump där det sitter en stickpropp på sladden så måste den anslutas i ett vägguttag. Tar man bort stickproppen och gör en fast elinstallation har man faktiskt också tagit bort CE-märkningen, som är tillverkarens garanti för att pumpen uppfyller gällande säkerhetskrav.
Det finns inget krav på att värmepumpen ska ha en egen säkring, men det rekommenderas för säkerhets skull.
Länsförsäkringar har, liksom andra försäkringsbolag, mött många problem med värmepumpar genom åren.
– Vi har haft generösa ersättningsvillkor. Hade vi varit tuffare hade säkert marknaden för de sämsta pumparna försvunnit, för folk vill ju vara säkra på att de får ersättning när en skada uppstår, säger Hans Frank.
Och även om man egentligen borde kunna lita på de stora välkända märkena räcker det ändå inte, säger Mats Carlström.
– De stora företagen gör pumpar som passar nordiskt klimat, där vi till 80 procent behöver dem för värme och till 20 procent för kyla. Men de gör också pumpar för länderna kring Medelhavet, där behoven är rakt motsatta. Det finns oseriösa säljare som helt lagligt importerar medelhavsklimatpumpar från till exempel Portugal och säljer dem här i Sverige.
– På 1990-talet försökte tillverkarna styra upp det hela så att maskiner tillverkade för sydeuropeiska länder inte skulle hamna i Norden, för att inte få dåligt rykte när folk köpte fel sorts pump.
– Men EU-domstolen stoppade försöket. De såg det som skyddande av generalagenten.
Så kallad parallellimport är alltså tillåten från länder inom EU. Det gör det extra viktigt att man är uppmärksam som konsument.
– Köparen bör ta reda på om försäljaren tar sina pumpar via den svenska generalagenten eller om han importerar själv. Importerar han själv riskerar man att få en vara som inte fungerar till fullo i Sverige, säger Mats Carlström.
Gå till toppen