Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tron blir bara starkare

”Många är villiga att göra stora ting för Herren. Få är villiga att göra små.” Citatet står på Assar Bengtssons husbil. I tio år har han rest Europa runt och missionerat. ”Jag har ett hjärta för att trösta och uppmuntra”, förklarar han.

Bild: Foto: Claes Nyberg
FALSTERBO.
Det var som åttaåring Assar Bengtsson hade sin första religiösa upplevelse.
– Jag var med mina föräldrar i en frikyrka, jag tror att det var en baptistkyrka, berättar han.
Assar Bengtsson växte upp i Bromölla som yngst av tretton syskon. Fadern var byggmästare och startade LB-hus.
– Det var jobbigt att vara yngst. Dessutom dog min mamma och det var inte samma sak att växa upp med en styvmor, jag har saknat min mamma hela livet.
Han utbildade sig till byggnadsingenjör med tanken att arbeta i familjeföretaget men så blev det inte.
– I stället flyttade jag så långt hemifrån som jag bara kunde, till Sundsvall där jag började arbeta som brandskadereglerare för ett försäkringsbolag.
– Nu har Gurli hela vårdnaden om mig, hon är en skicklig tjej och vi har hållit ihop i 50 år.
Gurli har lärt honom ett bra ord och det är hemligheten som hållit ihop dem.
– Det lilla ordet förlåt, förklarar Assar Bengtsson.
1967 flyttade familjen till Falsterbo och Assar Bengtsson fick användning för sina ingenjörskunskaper under bygget av det stora huset. Han fortsatte i försäkringsbranschen, men under 1970-talet studerade han teologi och medicin.
– Jag var nyfiken på vad prästerna läste, förklarar han men tillägger snabbt:
– Men jag blev less på det …
Genom åren har hans kristna tro vuxit sig starkare och de senaste tio åren har Assar och Gurli Bengtsson vigt åt att sprida sin tro. Men de har aktivt valt att inte tillhöra något samfund.
– Många frågar ”vad tillhör du?”. Då svarar jag att jag tillhör Jesus direkt och många upplever det som positivt att jag inte är ute från något samfund som vill frälsa för att få medlemmar.
Således känner han sig fri att gå i gudstjänst där han känner sig hemma. Det kan vara i Ljungkyrkan i Höllviken, i Elimkyrkan i Trelleborg eller Pingstkyrkan i Malmö.
– Vid ett besök i stora Pingstkyrkan i Malmö möttes jag av många tomma bänkar och då slogs jag av idén att arrangera stugmöten här hemma, berättar Assar Bengtsson som kan ha uppemot 50–60 besökare i det rum som han och hustrun avsatt till kristna möten.
Han understryker att han själv inte vill synas. Födelsedagsfirande är inte aktuellt, den egna personen är inget han vill uppmärksamma.
– Jag predikar aldrig, säger han. Det låter jag andra göra. Jag vill finnas till tröst, det finns så många sargade själar i vår värld.
För att nå ut med sitt budskap har han även varit med och startat tv-sändningar med kristna program som sänds på söndagar och når ut i Malmö, Lomma, Svedala och Burlöv. Några av programmen har spelats in i hans hem men de flesta köps in från Floda.
– Efter programmen visas ett telefonnummer dit man kan ringa om man vill prata, det är mitt nummer.
Och han svarar alltid, även om han och Gurli skulle befinna sig i Italien med sin stora husbil.
– När vi är ute och kör har vi aldrig något schema, sådant leder bara till stress.
På bordet ligger en läderklädd, välbläddrad Bibel som en pastor glömde hos dem för många år sedan.
Assar Bengtsson tittar ömt på boken.
– Jag liksom hittar i den.

Om Assar Bengtsson

Bor: I Falsterbo.
Yrke: Ingenjör.
Familj: Hustrun Gurli, sönerna Stellan, Roger och Niklas, tre barnbarn.
På gång: Är medarrangör när en baltisk familj kommer till Stockholm och Västerås för att hålla konserter i slutet av februari.
Aktuell: Fyller 75 år den 3 februari.
Gå till toppen