Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kopplar av med modellbygge

– Det här är typiskt Snapshot, säger Ulf Laxmyr och petar in en cd i spelaren. Sköna toner strömmar ur högtalarna. – Det är lite fusion, lite 70- och 80-tal, sånt som man själv gillade när man var i 20-årsåldern, tillägger Ulf med ett litet skratt.

Bild: Foto: Tomas Nyberg
Bandet har funnits i 27 år och Ulf är både leadsinger och trombonist.
– Mellan 1983 och 1992 spelade jag i ett annat band också, Carolines, där var jag trummis, fortsätter Ulf, som är skolad inom ABF i Trelleborg.
– Jag spelade i ABF:s musikkår, det som numera heter Söderslätts, från jag var åtta och ända upp i 26-27-årsåldern, det blev nästan 20 år. Där spelade jag trummor först och trombon sen.
Efter att ha bott sina första sex år i Vellinge, flyttade Ulf och hans familj till Östra Stranden och Ulf medger att Trelleborg fortfarande är lite hemma, även om han numera bor i Skanör.
– Något av det roligaste jag har upplevt var när vi spelade på Riffet i Parken. Det kom folk som jag kände från grundskolan, gamla arbetskamrater...
Redan som 16-åring började Ulf på Posten, under gymnasieåren jobbade han 20 timmar i veckan, framför allt med att dela ut brev på lördagar. Nu beskriver han företaget som en kär gammal vän.
– Jag var kvar i 27 år och det var faktiskt där jag träffade min fru Lotta, men det var på Malmö Ban.
Under alla år bar Ulf på drömmen att få driva en egen ljudfirma och 1997 utbildade han sig till ljudtekniker.
– Jag drev en hobbyfirma mellan 2001 och 2005. Jag upptäckte att det inte gick att leva på, men jag fick stillat min hunger. Det var bra att jag fick vidgat mina vyer.
När Ulf lämnat Posten började han som personaladministratör på NCC, sedan tre år tillbaka är han logistiker på Braathens Technical AB som är ett underhållsbolag Malmö Aviation/Transwede.
– Vi sitter ute på Sturup och jag trivs skitbra. Både jag och Lotta jobbar skift, men vi får det att fungera.
Och Ulf får det att fungera med Snapshots repetitioner.
– Sedan snart femton år tillbaka håller vi till på Studiefrämjandet i Malmö där vi ses två gånger i veckan. Senast spelade vi in Easy lover med Phil Collins.
Ulf ler saligt när han pratar om bandet.
– Vad kul vi har haft, skrattar han. Förr kunde vi ha 25 spelningar på ett år, nu blir det en fyra-fem. För tio år sedan spelade vi på en massa 40-årsfester, nu blir det 50-årsfester istället...
Förutom sin musikaliska ådra odlar Ulf sitt intresse för modellbygge.
– Det tar många timmar att få ihop en sån här, säger han och visar stolt upp en stor båt. Men det är jättekul! Jag gillar det här perfekta, fast det finna säkert de som tycker att det är barnsligt att en karl i 50-årsåldern håller på med sånt här.
Ulf plockar fram sina två kommande projekt.
– Jag hittade det här oljeborrtornet på nätet, dessutom lyckades jag komma över en båt som hör till, ser du båten syns på kartongen till tornet.
Ulf berättar entusiastiskt.
– För mig är det avkoppling att sitta med sånt här. Och så är de ju snygga att titta på!
Inom Ulf bor även en samlare.
– Jag har 60 Tintinbilar. Nu saknar jag bara 15 sedan är samlingen komplett, men de bilarna är det ju många som har. Jag har önskat mig en Tintinraket i födelsedagspresent av min storasyster Lena, vi får se om jag får den.
Andra samlarobjekt har varit analoga bandspelare "som blev för svåra att hysa" och Kalle Anka-tidningar.
– Jag har fått ihop tre hela samlingar som jag sedan sålt. Det är ju det som är grejen med samlandet, att samla tills man är klar. Sedan får man sälja och börja med något annat, ler Ulf.

Om Ulf Laxmyr

Fyller: 50 år den 10 februari
Bor: I Skanör
Familj: Hustrun Lotta, dottern Louise 16 år och sonen Joakim 13 år. Katterna Sigge och Katti.
Aktuellt: Har en spelning bokad med coverbandet Snapshot.
Gå till toppen