Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Mitt i ett helt nytt äventyr

Johannes Bah Kuhnke är lite av en dark horse i kväll.

Johannes Bah Kuhnke bodde i Malmö under sju år, som student på Teaterhögskolan och som anställd på Malmö Dramatiska Teater. Min bransch är så centrerad till Stockholm att det är logiskt för mig att bo där nu, men som hemstad betraktad är ju Malmö helt överlägsen.Bild: Foto: Scanpix
Och ja, han är gift med Alice. Så har vi besvarat er första fråga direkt.
Johannes Bah Kuhnkes låt Tonight kom till på ett alldeles speciellt sätt. En person som arbetar som manager hade sett Johannes Bah Kuhnke på Stockholms stadsteater och sett en begåvning. Han ringde upp och föreslog Melodifestivalen.
– Eh… jahapp, sa jag. Det var ju inte precis vad jag hade väntat mig, berättar Johannes Bah Kuhnke när vi träffas i en repetitionspaus i Scandinavium i Göteborg.
Men de träffades i alla fall och spånade idéer, managern och den lite ofrivillige sångaren. Vilken sorts låt skulle passa? Vilken sorts show?
Det ena låtförslaget efter det andra dök upp, men inget som Johannes Bah Kuhnke riktigt föll för. Han bestämde sig för att avstå.
– Så viktigt är det ju inte att vara med att man vill tävla med något man inte gillar.
Men vad gör man när man inte kan hitta något på reagalgarna? Man går till en skräddare.
Anders Hansson är en av landets mest rutinerade låtskrivare, med flera schlagerbidrag i ryggen. Han specialskrev Tonight åt Johannes, med tankar om sjuttiotal och bombasmer och ett slags bedagad exklusivitet, som en sliten rävboa. Han var klar bara ett par dagar före deadline.
– Han skickade ett sms och skrev Du har mejl. Så jag kollade, och där fanns en mp3-fil med en inspelning av Anders själv vid pianot, nynnande, utan riktig text, med distat och dåligt ljud. Och så undrade han om jag kunde komma nästa dag och spela in. Det var inget att tveka på faktiskt, även om det kom hastigt på.
I söndags hade Johannes Bah Kuhnke premiär för Fyra gånger Ravenhill på Stockholms stadsteater, och det är ny föreställning i morgon igen.
– Det är ett nollbudgetprojekt, vi har bara plats för tjugofem personer i publiken varje gång. Och så blandar man det med Melodifestivalen.
Johannes Bah Kuhnke skrattar och skakar på huvudet.
– Det är som att vara van att äta barkbröd och plötsligt bli nedslängd i en gräddbakelse.
Gå till toppen