Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fröfröjd

Fänkålsfröet piffar till tomatsåsen och ger parfym till kakor. Allt detta och sommardoft därtill.

Bild: Foto: Linus Meyer
Visst kan man drömma ljuvt och planlöst om ouppnåeliga ting som en ny Mercedes, ett Poggenpohl-kök, eller en dejt med Angelina Jolie. Men ibland lönar det sig att försöka finna lyckan på lite närmare och mer realistiskt håll. Som i en burk fänkålsfrö till exempel. Fänkålsfröet har inte bara en ljuv sötma utan är också pålitligheten personifierad. Ett till synes oansenligt gulgrönaktigt räfflat frö som levererar en extra söt ton till tomatsåsen, ger fin lakritskryddning till fiskrätter och intressant parfym till kakor. Fänkålsfrö och gris är ett sällsynt lyckligt äktenskap, inte minst med tillägg av rosmarin, lagerblad och kanske lite citronskal. Dessutom tycks den anspråkslösa kryddan förstärka aromen i nygräddat bröd. Så länge kryddfrön inte är malda och förvaras mörkt och svalt bevaras de eteriska oljorna fint i många månader.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen