Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

De ger varandra tid

För många föräldrar är egentid ett måste för att orka med familjelivet. Andra tycker det är egoistiskt att ibland vilja vara utan barnen.

Nino och Emilio ger varandra en rejäl syskonkram. Lillasyster Simona tittar på. Mamma Sophie Hydén och pappa Mauricio Picasso behöver båda göra saker helt på egen hand ibland.Bild: Foto: Jenny Leyman
Lund. Decibelmätaren ovanför matsalsbordet hemma hos familjen Hydén-Picasso är avstängd. Lika bra det. Några röda markeringar kommer ändå inte att synas på några timmar. Inte förrän middagen är framdukad och de större barnen kommer hem från skola och förskola.
I det för stunden tysta radhuset sover minstingen Simona, ett år, medan Mauricio Picasso, som är föräldraledig, äter lunch. Vid bordet sitter också mamma Sophie Hydén, som jobbar hemifrån i dag.
– Jag vet inte när vi senast var helt ensamma och hade möjlighet att prata bara vi två, säger Sophie. Det var nog när du fyllde år i november, va?
Mauricio nickar mellan tuggorna och fyller i:
– Men när vi väl pratar, så gör vi ju det rätt ordentligt. Då kan vi avhandla de mest livsavgörande beslut på ett par timmar.
Sophie och Mauricio har varit tillsammans i över femton år. Att de tidigare har haft gott om tid för varandra och sig själva har säkert gett en mer avslappnad inställning till familjelivet, resonerar de.
De senaste sju åren har mycket hänt för de båda. Tre barn har kommit till världen. Mauricio har tagit examen från musikindustriprogrammet i Kalmar och Sophie har skrivit klart sin avhandling om etnicitet och polisarbete. Dessutom har de köpt hus och fått varsin heltidstjänst.
– I början av förhållandet, och kanske framförallt när vi fick vårt första barn, var vi nog mer missunnsamma när den andre behövde egentid. Men för varje barn vi fått har vi tack och lov släppt på det, säger Sophie.
– Ja, och ett tag hade vi ett schema där vi resonerat oss fram till vad vi behövde för att må bra. Men just nu har vi inte haft något behov av att följa det. Man märker ju när man blir frustrerad för att man inte fått tillräckligt med egentid, säger Mauricio.
Ibland stjäl jobb, skola och aktiviteter mer tid än annars. Då kan det hända att en av föräldrarna får ett större ansvar för familjen än den andra.
– Periodvis kanske Sophie har mycket att göra och då blir det mer intensivt och ingen tid alls för sig själv. Då får man bita ihop och komma ihåg att det snart är min tur, säger Mauricio.
Under hans föräldraledighet har behovet av att hitta stunder av egentid blivit större.
– På sätt och vis lägger man ner alla försök till att ha ett eget liv när man får sitt tredje barn. Det är orimligt att kräva att man ska kunna leva som man gjorde när man var tjugo – och det är heller inget jag eftersträvar. Samtidigt behöver jag egentid som inte har med familjen att göra, säger Mauricio.
Dit hör saker som att jobba undan viktiga projekt, träffa vänner eller att spela bas i latinorockbandet Matraca.
För att inte tära alltför mycket på den övriga familjens behov, lägger Mauricio sig ibland med barnen vid åttatiden för att sedan gå upp redan klockan fyra på morgonen.
– Det är perfekt. Då har man sin kaffekopp och tystnaden i huset och så gör man allt man inte hinner annars. Dessutom är man mycket klarare i huvudet när man är utsövd och uppe så tidigt, säger Mauricio.
De gånger Sophie längtar efter egentid handlar det oftast om att få fika eller luncha med kompisar. Eller träna på Friskis & Svettis några gånger i månaden.
– Ibland frågar jag mig om jag fastnat i en kvinnofälla eller i ett snävt tankemönster när jag känner att jag inte behöver vara från familjen lika mycket. Men behovet går nog upp och ner för oss båda, säger Sophie.
Ibland har hjälp och avlastning erbjudits oväntat, när de behövt det som mest. Som när de väntade dottern Simona och Mauricio fick ett stipendium av jobbet och en hel helg på spa i Tylösand.
– Barnen var hos mina föräldrar och vi pratade, åt, sov och låg i jaccuzzin. Jag lever på det fortfarande – och det var två år sedan nu, säger Sophie.

Familjen Hydén-Picasso

Ålder: Sophie, 36, Mauricio, 37.
Familj: Barnen Emilio, 7, Nino, 4 och Simona, 1.
Bor: Radhus i Lund.
Gör: Sophie är forskare och lärare vid Malmö högskola och Mauricio är ansvarig för musikverksamheten vid Medborgarskolan i Lund.
Gå till toppen