Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rättvisekafé får skånskt riskkapital

Den hårdnande konkurrensen mellan kafékedjorna avskräcker inte investerarna. Nu investerar Malmöentreprenören Håkan Roos i Barista Fair Trade Coffee.

Randi Svedberg jobbar som barista och gör latte på Barista.Bild: Foto: Linda Axelsson
– Vi har tagit in drygt tolv miljoner för att få kraft att växa ytterligare. Det kostar över två miljoner att etablera ett nytt kafé, säger vd Björn Almér.
Till skillnad från kedjor som Wayne’s Coffee och Coffeehouse by George, som drivs i franchiseform, äger Baristakedjan alla sina kaféer själv. Enligt Björn Almér hänger det ihop med profilen som rättvisemärkt företag.
– Med den etik vi står för vill vi inte råka ut för ”Ludmilasyndromet” om någon franchisetagare missköter sig. Det är vita löner, vinstdelning med personalen och rättvisemärkta produkter som gäller, säger han.
Baristakedjan startades hösten 2006 när delar av Espresso House ledningsgrupp hoppade av sina jobb. De tyckte inriktningen på Espresso House hade förändrats för mycket sedan bolaget fått in det brittiska riskkapitalbolaget Palamon som ägare.
– Kaffebranschen är otroligt spännande, men det fanns så många kloner på Starbucks. Däremot var det ingen som hade satsat helt på att göra det hållbart, etiskt, rättvisemärkt och ekologiskt. Men då visste vi inte att det här skulle bli så stort, säger han.
Utöver att sälja rättvisemärkta och ekologiska produkter skänker Barista också pengar till skolmat åt barn i området Muka Dhera i Etiopien varje gång en kund betalar med kedjans stamgästkort. Hittills har det blivit över 165 000 skolmåltider och andelen barn som går i skolan har ökat till 91 procent. I grannområdet är siffran 10 procent.
– Tänk om Starbucks hade skänkt en skolmåltid för varje fika de säljer. Då hade alla Afrikas barn gått i skolan, säger Björn Almér.

Fakta

Antal kaféer: 13 (varav 4 i Skåne).
Antal anställda: 110.
Omsättning 2009: 37 miljoner.
Resultat 2009: Preliminärt en förlust kring 5-6 miljoner.
Grundat: 2006.
Huvudkontor: Malmö.
Företagsform: Alla kaféer ägs och drivs av BFT Coffee AB.
Ägare: Grundarna Björn Almér, Nina Forsberg och Maria Andersson äger knappt 40 procent efter emissionen, men drygt 80 procent av rösterna. Nya ägare är Håkan Roos bolag Procurator, Almi Invest Stockholm och Alveco Invest med cirka 10 procent vardera. Tetra Paks Skandinavienchef Jonny Olsson äger cirka 5 procent, bland de mindre ägarna finns lokala affärsänglar som serieentreprenören Kasper Aase.

Andra stora kaffekedjor i Sverige

Waynes Coffee

Antal kaféer: Drygt 100 (varav 6 i Skåne).

Antal anställda: Omkring 1 000 personer (inkl timanställda).

Omsättning 2008: 290 miljoner (totalt inkl franchisetagarna).

Resultat före skatt 2008: 3,2 miljoner.

Grundat: 1994.

Företagsform: Franchise, men en handfull kaféer drivs av ägarbolaget Wayne & Margareta’s Coffee AB.

Huvudkontor: Stockholm.

Ägare: Privatägt av släkten Madison, Stål, Lagerberg och Nyström.

Coffehouse by George

Antal kaféer: 29 (varav 1 i Skåne).

Grundat: 1997.

Företagsform: Drivs som franchisekedja och ägarbolaget vill inte lämna ut några uppgifter om omsättning, resultat eller antal sysselsatta i verksamheten.

Huvudkontor: Stockholm.

Starbucks

Antal kaféer: 16 635 i drygt 50 länder (sept 09). Starbucks första kafé i Sverige har just öppnat i Stockholm. Närmaste Starbucks för skåningar finns på Kastrup.

Antal anställda: 142 000.

Omsättning 2009: 9,8 miljarder dollar (ca 70 miljarder kronor).

Resultat efter skatt: 390 miljoner dollar (ca 3 miljarder kronor).

Grundat: 1971.

Företagsform: Drygt hälften av kaféerna ägs och drivs direkt av Starbucks, medan resten drivs genom licenstagare som sköter restaurangverksamhet på till exempel flygplatser.

Huvudkontor: Seattle, USA.

Ägare: Starbucks är noterat på Nasdaqbörsen och har över 20 000 aktieägare.

Gå till toppen