Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Att vara sjuk räcker inte för att bli sjukskriven

Att vara sjuk räcker inte för att bli sjukskriven. Så här kan det gå till när någon blir utförsäkrad.

I ett fönsterlöst rum på Arbetsförmedlingen i Malmö tittar en chef och en nyanställd handläggare på varandra. De har just fått en fråga om de tidigare sjukskrivna människor som nu överförs till Arbetsförmedlingen:
”Uppfattar ni dem som sjuka?”
Till slut tar chefen – som heter Agneta Mattsson – till orda:
”Vi försöker att lämna det här med sjukdom bakom oss. De har varit sjukskrivna länge och det har pratats så mycket om diagnoser och sjukdomar.”
Handläggaren, som heter Susanne Lidfeldt, talar om vikten av att ”slå in på ett nytt spår” för den som varit sjukskriven i flera år. Hon ställer själv en fråga, ut i luften: ”Vad är friskt och vad är sjukt egentligen?”
Ja, vad är sjukt? Vem är sjuk? Och framför allt: vem är så sjuk att det blir omöjligt att jobba?
Här ligger kärnan i den inflammerade sjukskrivningsdebatten, som väntas bli en av valrörelsens hetaste.
För åtta år sedan var trehundratusen svenskar sjukskrivna. Nu är de bara drygt hundratusen.
Ingen tror att den svenska befolkningen i arbetsför ålder blivit tre gånger så frisk på åtta år. Istället är det synen på arbetsförmåga som har ändrats.
I broschyren ”Om du är sjuk och inte kan arbeta” skriver Försäkringskassan:
”Det är din förmåga att arbeta som Försäkringskassan bedömer när du är sjuk, inte sjukdomen eller symtomen i sig. Om två personer har råkat ut för precis samma sak kan den ena ha rätt till ersättning utan att den andra har det.”
Försäkringskassan har blivit hårdare. Myndigheten har en uttalad målsättning: antalet sjukskrivna ska fortsätta att minska.
På klinikerna sliter vissa läkare sitt hår: hur ska de skriva intygen för att svårt sjuka patienter ska slippa jobba? Andra, som känt sig pressade av patienter som kräver sjukskrivning, tycker att det är skönt att hänvisa till Försäkringskassan. Många läkare härbärgerar båda dessa känslor, fast med olika patienter.
I det nya systemet får man efter 180 dagars sjukskrivning sin arbetsförmåga prövad mot hela arbetsmarknaden. Den rödgröna oppositionen vill framställa regeringen som hjärtlös, som sparkar ut sjuka till otrygghet och fattigdom.
Taktiskt riktigt, tror flera politiska experter. ”Socialdemokraterna har en vinnarfråga här”, säger statsvetaren Björn Johnson.
På medeltiden kunde en dömd brottsling hamna i stupstocken, en skampåle framför byns kyrka eller på ett torg. Den dömde bespottades och fick ta emot slag utan att kunna värja sig.
Stupstock är det ord som Mona Sahlin (S) valt för att beskriva regeringens nya regler med tidsgränser i sjukförsäkringen. För en knapp månad sedan tröttnade den pressade statsministern Fredrik Reinfeldt och beslöt att ge igen med samma mynt. Han lanserade uttrycket ”Sahlins stupstock” som beskrivning av de rödgrönas 58-årsgräns för förtidspension. S svarade snabbt att Reinfeldt gjorde en ”desperat vantolkning” av det rödgröna förslaget.
Tonläget lär inte bli mindre spetsigt fram till valet. Samtidigt är det spännande att se hur både de borgerliga och Socialdemokraterna hämtar sin debattammunition från samma källa: den S-märkta utredarveteranen Anna Hedborg.
Hedborg var under 1990-talet socialdemokratisk sjukförsäkringsminister. Hon blev en favorit även i det borgerliga lägret när sjuktalen skenade på det tidiga 2000-talet och Hedborg talade om sjukförsäkringen som ”för mjuk”.
I höstas lämnade Anna Hedborg ifrån sig en statlig utredning om arbetsförmåga – det svåraste begrepp hon arbetat med, säger hon. ”Det är olika att bli av med en fot när man är ung akademiker eller om man är en äldre byggnadsarbetare. Eller om man är aktiv fotbollspelare.”
Nyckeln för att sjukförsäkringen ska fungera är, enligt Anna Hedborg, att alla förstår att sjukdom inte behöver betyda sjukskrivning. Och det är faktiskt något som politikerna är överens om, över blockgränserna. Även om de inte direkt lyfter fram det, så här i valtider.
”Det räcker inte med sjukdom”, säger Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.
Ett uttalande som lika gärna kunnat fällas av hennes debattfiende, socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (M).
Eller av handläggarna på Arbetsförmedlingen i Malmö, framför en människa som varit sjukskriven i flera år och som nu förväntas jobba.
Gå till toppen