Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Författaren Per Agne Erkelius död

Författaren Per Agne Erkelius har avlidit. Flera av hans romaner har självbiografisk prägel.

Författaren Per Agne Erkelius, 74 år, Stockholm, har avlidit, skriver TT Spektra. Enligt Norstedts dog han efter en längre tids sjukdom.
Den hyllade romanen "Hotel Galicja" som nominerades både till Augustpriset och till Sveriges Radios romanpris blev författarens sista. "Hotel Galicja" handlar om en svensk författare som sent i livet uppfyller det löfte han gav till en judinna på 1960-talet, att ta reda på vad som hände hennes familj efter deportationen från Paris 1942. Efterforskningarna förde honom till Auschwitz. "En sorts fred" som kom 2004 behandlar Sveriges hållning i den så kallade "judefrågan" under andra världskriget.
Per Agne Erkelius föddes 1935 i Torsåker i Gästrikland. Flera av hans romaner har sin utgångspunkt där, som debuten "Städerna vid havet" från 1961 om en ung mans väg bort från det småskurna livet i barndomsbygden, och genombrottsromanen "Fotografen" från 1976. Flera av hans romaner har självbiografisk prägel.
Efter en tid som folkhögskolelärare blev Per Agne Erkelius på 1970-talet författare på heltid. 1990-talstrilogin "Himlavagnen", "Efterträdaren" och "Orgelspelaren" handlar om författaren Leo Kammar och om omständigheter som påverkar en människas liv.
Per Agne Erkelius skrev också flera historiska romaner. "Rembrandt till sin dotter" (1998), som skildrade den holländske målaren i slutskedet av livet, blev en av hans mest uppskattade.
Gå till toppen