Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tore Landahl, Malmö

Förre hovrättspresidenten Tore Landahl, 89 år, Malmö, har avlidit efter en tids sjukdom. Hans närmaste är hustrun Karin, barnen Bengt, Martin och Sven med familjer.

Bild: Foto: Privat
Tore Landahl var skåning till börden och tog jur. kand-examen i Lund 1946. Efter notarietjänstgöring i Västra Göinge domsaga började han i Göta hovrätt, där han blev assessor 1958 och hovrättsråd 1960. Han arbetade därefter några år som revisionssekreterare i Högsta domstolen och som sakkunnig i justitiedepartementet, varefter han 1970 kom till Hovrätten över Skåne och Blekinge som hovrättslagman.
Från 1977 och fram till sin pensionering 1987 var han hovrättens president. Tore Landahl var en mycket skicklig jurist och en verkligt god domare. Som ordförande ledde han förhandlingar med vänlighet och fasthet och skapade genom sin personlighet en avspänd men också koncentrerad atmosfär i rättssalen. Han var en av de ledande auktoriteterna på det fastighetsrättsliga området.
Vid sidan av sitt arbete i hovrätten var han engagerad som ordförande i olika statliga nämnder och stiftelser och han var också flitigt anlitad för olika lagstiftningsuppdrag. Alla som kände Tore Landahl vet att han var en mycket varm, och samtidigt rakryggad, människa och ett föredöme.
Han hade ett starkt engagemang för hovrättens utveckling och vinnlade sig också särskilt om de yngre domarnas utbildning och framtid. Han var mån om att skapa förutsättningar för fiskalerna och assessorerna att förkovra och meritera sig på olika sätt, t.ex. genom fortsatta studier och arbeten i statliga utredningar.
Hans djupa engagemang visade sig också i hans aktiva medverkan i arbetet vid den juridiska fakulteten i Lund, i vars fakultetsstyrelse han var ledamot under flera år. Fakulteten promoverade honom till juris hedersdoktor år 1989. Den stiftelse som bär hans namn delar varje år ut stipendier till studenter som belöning för bra examensuppsatser.
Tore Landahl hade ett rikt liv och fick leva i 89 år. Han lever kvar i tacksamt minne.
Bo Broomé Lars-Göran
Engström Lennart Svensäter
Gå till toppen