Kultur

Kraschkungens långa skugga

Frank Portnoy har skrivit en bitvis alldeles för närsynt Ivar Kreugerbiografi, tycker Kenneth Hermele.

Tändstickskungen Ivar Kreuger

Author: Frank Partnoy. Translators: Margareta Eklöf. Publisher: Albert Bonniers förlag..
Ivar Kreuger var en synnerligen kreativ affärsman som skapade många framgångsrika företag, därtill en nydanande finansfurste som visste hur man skulle få banker och regeringar att äta ur hans hand. Därför är det orättvist att jämföra honom med de rena bedragare som avslöjats sedan spekulationsbubblan brast 2008, som den finansiella placeraren Bernard Madoff som lurade USA-kändisar att satsa miljoner i luftslott. När Kreugerepoken avslutades med ett självmord i Paris 1932 fanns det i själva verket en hel del lönsamma företag att ta över för de gamar som kastade sig över bytet, Wallenbergarna och Handelsbanken grep tillfället och byggde imperier som än idag dominerar svenskt näringsliv på resterna av Kreugers företag.
Men det var inte Kreugers rumsrena affärer – från Svenska tändsticksbolaget till LM Ericsson via byggbolaget Kreuger & Toll som bland mycket annat stod bakom Stockholms stadion – som blev hans fall utan den geniala idé han fick att kombinera jättelån till stater mot att de gav Kreuger monopol på tändstickor, en nödvändighetsvara. De pengar Kreuger lånade ut fick han från USA-placerare som utlovades hög avkastning. Karusellen fungerade så länge penninginflödet ökade, och så länge tändsticksaffärerna gav tillräckliga vinster för att betala den utlovade räntan till placerarna. När börskraschen drabbade Wall Street 1929 var det slut på leken. Tre år senare är Kreuger bankrutt och tar livet av sig i Paris, 52 år gammal. Då hade han också börjat förfalska och ljuga, allt för att rädda det som inte längre kunde räddas.
Partnoys bok har hyllats för att den ger en nyanserad bild av Kreuger och inte förfaller till att bara visa upp skurken (även om han också finns). Men Partnoy är alltför närsynt, han följer varje affär, återger brev, samtal och telegram som om det gällde att inte missa en endaste ledtråd. Det blir ganska tråkigt; å andra sidan blir hans detaljerade genomgångar av Kreugers vackra bostad och Tändsticksfabrikens huvudkontor i Stockholm svårfångade när förlaget inte velat ge oss en enda bild, annat än omslagets suddiga Kreugeransikte. Mer fokus på det man kan lära av Kreuger, och några bilder av lyxen och överflödet, och vi hade haft en helt annan, och angelägnare, bok.
För även om Partnoy inte säger något om Kreugerkraschens inverkan på världens finanspolitik bidrog den till att lägga grunden för en sundare tingens ordning. Året efter skottet i Paris antog USA-kongressen regler som försvårade spekulation och som bidrog till att hålla vanliga banker fria från alltför himlastormande affärer. Den ordningen fick vara ända fram till 1999 då spekulationen i den nyliberala flodvågens efterföljd åter släpptes lös.
Tio år senare var finanskrisen ett faktum. Idag talar man om att återinföra regler och styrsystem som kan få bank- och finanssektorn någotsånär sund. Ivar Kreugers spöke lever än.
Gå till toppen