Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mångmiljonkrav efter flygolycka

Idag blev haverikommissionens rapport klar om flygolyckan i Falsterbokanalen 2006 då fyra personer omkom.

HÖLLVIKEN. Utredarna konstaterar i sin rapport att en utmattningsspricka i vänster vinge, som var dold under en plåt, orsakade kraschen. På grund av sprickan bröts vingen av och planet störtade.
Kommissionen hävdar att sprickan hade upptäckts om Casa utfärdat tillräckliga instruktioner om att teknikerna vid sina inspektioner även ska kontrollera denna känsliga del av flygplanet.
Bristen på sådana direktiv orsakade indirekt olyckan, menar utredarna och påpekar att olyckan aldrig hänt om man undersökt vingfästena extra noga.
Haverikommissionen anser också att planet var felkonstruerat och att Casa överskattat vingarnas hållfasthet.
Advokat Urban Olsson, som företräder de omkomnas anhöriga och svenska staten, har tidigare krävt 29 miljoner kronor i skadestånd från Casa. Beloppet kan dock komma att justeras uppåt eller nedåt när rättsprocessen kommer igång.
Enligt honom var plantypen feldesignad. Vid tillverkningen gjordes ytterligare fel som försämrade vingens hållfasthet och dessutom, anser han likt Haverikommissionen, att underhållsföreskrifterna varit bristfälligt utformade.
– Rapporten ger gott stöd för våra ståndpunkter, säger Urban Olsson.
Skadeståndsmålet kommer upp i Malmö tingsrätt framöver. Något datum är ännu inte utsatt.
Planet, ett tvåmotorigt Casa 212, var den 26 oktober 2006 på ett rutinuppdrag utmed kusten när piloterna ombads göra en överflygning över Falsterbokanalen där två skolklasser var på besök på bas.
När planet flög på omkring 60 meters höjd beslöt piloten att hälsa till barnen genom att tippa på vingarna. Det var då som vänster vinge bröts av och planet störtade i kanalen. Besättningen på fyra personer omkom.

Gå till toppen