Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Redo för att varva ner

Anderslövsbon Gunnar Persson är född in i butiksbranschen. Sedan 1994 är han handlare på City Gross i Staffanstorp och bland kunderna finns ingen mindre än Tiffany Persson.

Bild: Foto: Nilla Olsson
Redan som femåring följde Gunnar med sin pappa ner till familjeföretaget Perssons Bosättning i Trelleborg.
– Jag växte upp i butiken och som 16-17-åring kände jag att jobba i butik var något för mig, förklarar Gunnar.
Men pappan gav honom ett råd:
– Han sa: "Bli inte egen – var anställd". Det har jag lytt och det är inget jag ångrar idag för jag har haft det mycket bra under åren.
Efter grundskola och tvåårig handelslinje tog han första bästa jobb och hamnade på Gummifabrikens kimrökskontor.
– När jag varit där ett år sökte jag en ledig tjänst på Domus i Trelleborg och sedan dess har jag faktiskt inte behövt söka något jobb utan hela tiden blivit uppringd och erbjuden nya utmaningar.
Mellan 1968 och 1974 arbetade han i källaren på Domus med specialvaror och efter lumpen på livsmedelsavdelningen. Sedan var han med och startade ICA Repris där Maxi ligger idag.
– På den tiden var jag väldigt aktiv inom idrotten och Bertil Alm, som då var min chef ställde ett ultimatum. Jag fick välja, jobbet eller idrotten. När vi ses brukar han påpeka det och idag är jag väldigt tacksam att jag valde jobbet.
Efter ett år kände Gunnar Persson att han ville vidga sina vyer och lämnade Trelleborg för Malmö där han blev erbjuden jobb som butikschef på Prisa livsmedel på Rosengård.
– Det var fyra fantastiska år, helt makalösa, berättar han entusiastsikt.
– Jag lärde mig jättemycket. Det var ett riktigt familjeföretag.
När ägarens fru råkade ut för en olycka, fick han ta över driften av tre Prisa butiker och Gunnar växte med ansvaret. 1978 såldes företaget och Gunnar Persson bytte bransch helt.
– Ägaren till Prisa startade en järnaffär på Mobilia, där jag var butikschef men det höll ett år, sen drog livsmedelsbranschen för mycket, skrattar Gunnar Persson som blev uppringd av Dagab där han tillbringade åtta månader på kontoret med ansvar för färskvaruavdelningen.
– Sen ringde Arne Malmborg och frågade om jag ville ta hand om Malmborgs på Möllevångstorget i Malmö. Vi träffades och en timme senare hade jag sagt upp mig på Dagab.
Efter sju år, 1987, ringde AG:s Favörs grundare Kjell Löfqvist och frågade om Gunnar Persson kunde tänka sig att bli butikschef för butiken på Värnhemstorget.
1994 blev han även butikschef över AG-butiken i Staffanstorp och under en period körde han två butiker parallellt.
– Efter ett år kände jag att det blev för mycket och då valde jag att stanna här i Staffanstorp.
I två omgångar har butiken byggts ut. De röda AG-tröjorna har bytts ut mot blå City Gross-skjortor.
– Varje dag finns jag på butiksgolvet fram till lunch och på eftermiddagen på kontoret. Tjusningen med jobbet är att vara ute bland folk. Kontakten är mycket viktig.
– Att sedan få vara i en landsortsbutik där nästan alla känner alla och byter några ord med handlaren ger extra krydda.
– När HippHipp-gänget var här och spelade in ett avsnitt stod Tiffany Persson och skulle betala och då sa hon: "Jag känner Gunnar!", minns han.
Två möten med Glenn Strömberg i butiken är andra härliga minnen.
Däremot tror Gunnar att det är bra att han inte bor på orten.
– Jag har alltid pendlat och tycker att det är skönt. Det ger distans och en möjlighet att släppa jobbet lite grann.
– Jag har lugnat mig det sista året. Jag har börjat tänka mer och delegera mer. Innan sa jag alltid "det fixar jag, det tar jag" men det sliter. Jag kände att nu räcker det, så jag har anställt fler. Butiken ska ju fungera utan mig när jag slutar om några år.
Sambon Marie mötte Gunnar för första gången 1974 när hon satt i kassan på Prisa.
– Jag sprang där och tittade på henne och på en personalfest så slog det till. Det var rätt häftigt.
När han är ledig spelar han gärna golf. Resor till brodern Jan i Schweiz eller dottern Therese i London blir det några gånger varje år och så tillbringar han gärna tid i sommarhuset i Gislövs strandmark, ett ställe som pappan köpte 1954 och Gunnar köpte loss 1991.
– Att få träffa barn och barnbarn och umgås är härligt, ler han.
Jobbet har tagit honom till många platser och han har fått träffa många människor genom åren. Det bästa reseminnet är San Francisco som han besökt två gånger.
– Att få åka Cable Wagon över kullarna ner till Fishermans Wharf och käka nykokt hummer och krabba med en kall Corona är supergott.

Om Gunnar Persson

Gör: Butikschef för City Gross i Staffanstorp.
Bor: Villa i Anderslöv.
Familj: Sambon Marie Persson, barnen Göran 36, Therese 32, Lina 24 och tre barnbarn. Blir snart morfar igen.
Aktuell: Fyller: 60 år den 13 mars.
Firar: Med kick off med cheferna i Bergendahlskoncernen.
Motto: "Det tar år att få en kunds förtroende men en sekund att mista det".
Gå till toppen