Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Europa nästa för pyssel från Malmö

Pyssel från Panduro Hobby är nu inte enbart en skandinavisk angelägenhet.

Panduro har huvudkontor och hela sitt lager i Malmö. Här finns också produktutvecklarna, de som brinner så mycket för att pyssla att de gör det både på jobbet och fritiden.
Glays Gonzalez Armas håller på och skapar en vacker ljuskrona i lila och orange. När den är klar ska den fotograferas till Panduros årliga katalog, som kommer i augusti.
När Glays Gonzalez Armas får höra att den till och med ska pryda omslaget blir hon nästan lite nervös.
– Ojdå, det visste jag inte, säger hon.
Några arbetsbord bort håller Lisa Löfgren på att hitta på nya infallsvinklar kring scrapbooking.
Hon arbetade på marknadsavdelningen i fyra år innan hon blev produktutvecklare.
– Jag älskar papper, göttar verkligen ner mig i det. Det gjorde jag redan innan jag började här. Det är ett fantastiskt roligt jobb, inte minst att få designa en del själv, säger Lisa Löfgren.
Panduro hade snappat upp trenden att göra egna fotoalbum innan den kom till Sverige från USA för tre fyra år sedan.
– Det gäller att försöka vara steget före. När det gäller scrapbooking dök det upp i Norge innan det kom hit, säger Rickard Kemfors.
Betong är kanske nästa trend.
Åsa Lundborg är stylist i botten och arbetar sedan sex år tillbaka på Panduro.
– Jag kan inte låta bli att göra grejer även när jag inte jobbar, även om jag får utlopp för lusten att skapa här på jobbet, säger hon och visar ett urval grejer i betong. En del har hon gjort under helgen.
Grundaren Jörgen Panduro må ha fyllt 70 och lämnat över företaget till sina tre söner, men hans genuina intresse för hobbyprodukterna svalnar inte.
Han har genast massor av entusiastiska frågor kring hur Åsa Lundborg har gjort modellerna.
Rickard Kemfors menar att Jörgen Panduro är den kunnigaste i Europa på hobbyområdet. Han anlitas ofta som föreläsare på mässor och andra evenemang.
– Jag går till jobbet varje dag, även om det är ett tag sedan vi gjorde ett generationsskifte, säger han.
Sönerna Thomas, Peter och Jesper har var sitt ansvarsområde som marknads-, etablerings- och logistikchef.
– Man ska ta vara på fackkunskaperna. Vi har valt att anställa en vd utanför ägarfamiljen, en generalist, säger Jörgen Panduro.
Även styrelseordföranden kommer utifrån, Claes Hestehave som är från Danmark, Jörgen Panduros fosterland.
Panduro Hobby förnyar ständigt sitt stora sortiment. Det finns 10 000 artiklar i lager, en fjärdedel av dem byts ut varje år. Ett smart system gör att Panduros butiksanställda snabbt kan berätta vad kunderna efterfrågar.
– De har en knapp i kassan så att de direkt kan mejla till oss. Annars är risken stor att man glömmer att berätta om förslag till nya produkter, säger Rickard Kemfors.
Alla produktutvecklare hos Panduro är kvinnor.
– Inte så underligt med tanke på att 97 procent av kunderna är kvinnor, konstaterar Rickard Kemfors.
Att det inte finns en enda kvinna i styrelsen tar man igen genom kvinnor på de flesta chefsposter, tycker han.
Heidi Petersen är business area manager, Karin Lundin dekorationschef och Petra Björkman inköpschef.
– Det är positivt att arbeta på ett familjeföretag som har tid att vänta på resultat och inte måste stressa fram snygga kvartalsrapporter, tycker Heidi Petersen.
Därför har Panduro Hobby också skyndat långsamt med utlandslanseringen.
– Vi funderade länge mellan Tyskland och England men fastnade till slut för Tyskland, bland annat därför att avtal och fastighetskontrakt mer liknar Sveriges system där, säger Rickard Kemfors.
I Sverige, Norge och Danmark är Panduro Hobby väl förankrat med sammanlagt 52 butiker.
Tanken är att det ska finnas 80 butiker om tre år. Blir Hamburg en succé kan man addera ytterligare tyska butiker till den siffran.
Finanskrisen har inte berört Panduro. Tvärtom har omsättningen ökat under lågkonjunkturen och är nu 630 miljoner kronor.
– Kanske är det så att man stannar hemma och unnar sig att pyssla med vackra saker i kristider. Det är inte omöjligt att handeln blir lite mer trög för oss när den generella ekonomin drar igång på allvar igen, säger Rickard Kemfors.
1808 föll Isidoro Panduro av sin häst och bröt benet. Liksom ett antal andra spanska legoknektar var han i Danmark – men det blev inget krig. Isidoro förälskade sig i sjuksköterskan som tog hand om hans benbrott och stannade kvar. Paret fick tretton barn.
En av hans ättlingar var smeden Carlo Panduro. På sin fritid tillverkade han souvenirer och smycken och startade så småningom en egen butik. Han började sälja material till kunder som själva ville tillverka saker.
Hans son Jörgen Panduro (bilden) flyttade till Sverige 1962. Han upptäckte det stora behovet av terapimaterial inom den svenska vården i början av 1970-talet.
Idag har Panduro Hobby över 500 anställda, varav 180 på huvudkontoret och centrallagret i Malmö.
Panduro ägde tidigare bland annat Hobbex, men koncentrerar sig sedan ett antal år tillbaka på sin kärnverksamhet.
I Skandinavien är företaget ganska ensamt som stor aktör på marknaden. Vädret är en allvarligare konkurrent. En regnig vår och sommar kan pyssel från Panduro slå ut trädgårdsarbete och annan sysselsättning utomhus.
Gå till toppen