Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Världslitteratur med havens djup

Per Svensson har läst Nam Les debutbok "Båten" och konstaterar att den är ett stycke "världslitteratur".

Båten

Author: Nam Le. Translators: Ylva Mörk. Publisher: Natur & Kultur. PublishYear: 2010.
Nam Le var 29 år när hans debutbok, ”The Boat”, gavs ut 2008, och han har sedan dess överösts med superlativ och litterära priser.
Alla välförtjänta.
Det är ibland lätt att glömma vad det egentligen är som är så fantastiskt med litteratur. ”Båten” är en påminnelse. Den tar dig med på en världsomsegling där du får möta till synes vitt skilda människor på vitt skilda platser i vitt skilda situationer: en aspirerande författare i Iowa City, en framgångsrik Manhattankonstnär som äntligen ska få träffa sin dotter, en tonårig kontraktsmördare i Medellin, en amerikansk kvinnlig advokat på besök hos en väninna som tillhör medborgarrättsrörelsen i Teheran, en liten japansk flicka i skuggan av svampmolnet, en gymnasist i en australisk kusthåla, vietnamesiska båtflyktingar på en helvetesdjonk.
I den ena stillsamt smärtsamma novellen efter den andra låter Nam Le dem spegla sig i varandra utan att de för den skull berövas individualitet och integritet. Det är den genuina diktarens kännetecken – att gång på gång kunna klä en och samma urberättelse i ständigt nya plagg.
Nam Le berättar om barn och föräldrar, vad de är beredda att göra för och med varandra och vad det i sin tur gör med dem.
Omedelbart mest gripande är berättelsen om den unga vietnamesiskan Mai och hennes förtvivlade kamp för att hålla liv i den lilla pojken Truong ombord på den stinkande och solsvedda skorv som ska föra dem och hundratals andra flyktingar över ett hångrinande hav.
Men mästerstycket är den långa novellen ”Half­lead Bay”. Sommaren kryper sig in mot det lilla australiska fiskeläget. Jamie har blivit skolans fotbollshjälte. Hans pappa vill sälja huset. Hans mamma är döende i ms. Byns snyggaste tjej, Allison, stöter på honom. Hennes pojkvän Dory är ett livsfarligt tomrum. En fiskmås har fastnat i ett drag och sargar sig blodig i sina försök att komma loss.
I skenbar enkelhet möter skräcken för det meningslösa den hopplösa kärleken. Det går inte att värja sig.
Född i Vietnam kom Nam Le som flykting till Australien när han var mycket liten. Han skriver detaljskarpt, sensuellt, i snabba men mjuka vågrörelser. Återhållet poetisk realism när den är som mest övertygande.
Det går att leta fram oräkneliga namnkunniga förebilder och referenser. Själv kommer jag dock att tänka på en av mina egna favoriter, den i Sverige inte särskilt kände australiske roman- och novellförfattaren Robert Drewe (”The Bodysurfers”).
Hur som helst, fast förankrad i god anglosaxisk berättartradition skapar Nam Le världslitteratur.
Per Svensson
Gå till toppen