Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handling ger förvandling

Längtar du efter att få balans mellan jobb, familj och egen tid? Inte känna dig ensam som chef? Öka chanserna till ett drömjobb? Hantera besvärliga relationer? Bli bättre på att säga nej? Ta plats i yrkesrollen? Utveckla ditt föräldraskap? Få stöd i en ny livssituation?
Ordet coach betyder VAGN och härstammar från en by i Ungarn där det tillverkades vagnar. Coaching handlar om rörelse och förflyttning där coachen går bredvid för att stötta, peppa och utmana för att den coachade ska komma framåt. Det är inte min uppgift som coach att putta eller dra vagnen utan jag har tillit till att klienten kan det själv.
Vad gör en coach?
Att lyssna aktivt på sin klient, på vad som ligger bakom orden är det viktigaste verktyget vi har. För att lyssna effektivt krävs total närvaro i nuet och förmågan att dra sin uppmärksamhet ifrån allt annat. Det kräver fokus och koncentration precis som vilken annan färdighet.
För att hjälpa klienten att tydliggöra sin situation, tänka vidare, upptäcka nya perspektiv och tankar använder vi effektivtfulla frågor. De kännetecknas av att vara öppna, dvs kan ej besvaras med ja eller nej och de har inget rätt eller fel svar. Det uppmanar klienten att känna efter och våga ta ansvar för sig själv.
Vi coachar det friska, hela och resursstarka i människan och låter klienten tänka själv och dra egna slutsatser. Det är därför viktigt att följa ICFs etiska regler som bla innebär att rekommendera klienter med andra behov alternativa samtalsformer som tex terapi.
Coaching är en professionell samtalsmetodik vars syfte är att skapa resultat, fokusera på och nå uppsatta mål samt förverkliga visioner såväl yrkesmässigt som privat. En av grundstenarna i coaching är att få andra att växa genom att sätta upp mål och koppla på handlingar för att åstadkomma en förändring. Alltid på ett icke-värderande sätt och utan bedömande attityder.
Att bli medveten om det du kan påverka och inte påverka, samtidigt med att du upptäcker din egen roll i ett större sammanhang ger dig tillgång till stor förändringsstyrka. Inställningen till livet förändras när du driver ditt personliga ledarskap och livskvaliteten ökar.
Nyfiken på att veta mera? Följ bloggen och kom gärna med kommentar, tanke, fundering eller fråga.
Varmt välkommen att höra av dig.
Gå till toppen