Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Behoven styr Prylf

Prylf tar nya grepp på standardlåtarna. De klassiska dängorna får insprutningar av punkenergi och jazzfusionattacker och Linnea Henriksson släpper loss sitt vokala artilleri över texterna.

De fem på Skurups folkhögskola hade problem med att hitta på rätt gruppnamn inför första spelningen. ”Prylf” skrek en till sist rätt ut, i desperation. ”Prylf” fyllde en annan in i.
Och då var det liksom klart.
– VI tyckte det lät fint, inte minst på skånska. Lite läskigt och grovt, förklarar Linnea Henriksson, numera själv Malmöbo, med ett smil.
Prylf gör musik utifrån ungefär samma ”det måste hända något”-modell.
– Vi har behov av att göra något med de gamla kända låtarna, säger Linnea Henriksson. När man går på musikutbildning eller runt på jammen spelas samma låtar, men ingen gör något av dem. The Real Book är inte någon regelbok för hur man ska spela, som jazzmusiker och improvisatör har man ju styrkan att kunna förvandla vidare.
För Prylf-folket börjar och slutar allt med lekfullheten. Och en tolkning av en standard kan växa fram utifrån enbart en basgång eller en gitarrfigur, kanske innan man ens vet vilken låt som passar till.
I andra lägen är det någon bandmedlem som känner starkt för en viss låt och vill ge den en speciell stämning. Mycket händer i övningslokalen.
– När vi ses och repar blir det väldigt intensivt, eftersom vi bor på olika håll, berättar Linnea Henriksson. Detta är verkligen ett band, varje röst måste höras. Och eftersom vi är ett gäng polare och trygga med varandra behöver ingen vara rädd för att testa nåt nytt.
Själv är hon framför allt mån om texten och uttrycket. Linnea Henriksson är glad över att i tonåren i Halmstad och Växjö ha grundat med den klassiska musikens sångteknik, men gillar inte att bara gå in för att sjunga vackert eller vilja visa upp sig själv.
– Rösten är ett verktyg för att säga något med, då ska man fokusera på det man vill säga. Och det finns så många sätt att använda sin röst på. Tjejer förväntas vara söta och sjunga fint, men jag vill uttrycka mig som vilket annat instrument i bandet som helst.
Driften att ta tag i en text, tolka den på ett personligt vis och göra den till ens egen märks till exempel i Prylfs version av ”All of Me”.
– Vi har ändrat hela låten, säger Linnea Henriksson. Nu är den inte god och glad längre, utan lite otäck. En människa som har blivit lämnad gör ett sista försök – ”se mej”.
Är: en nu-jazzgrupp med känningar i rock, klassiskt och allt möjligt annat.
Hör hemma: i Malmö (två medlemmar) och Stockholm (övriga tre).
Bildades: på Skurups folkhögskola 2007.
Uppställning: sång, vibrafon, gitarr, bas och trummor.
Aktuell: spelar på Mejeriet jazzbrunch i Lund på lördag.
The1 Real Book: ett samlingsbegrepp (plus en rad fysiska böcker) för nedskrivna jazzstandards och hur de kan/bör spelas.
Gå till toppen