Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Judas, Maria Magdalena och Kajafas kommer från samma familj

När några från kyrkan såg den kända musikalen i Malmö fick de en idé. Nu sätter Kävlinge församling upp Jesus Christ Superstar i Korsbackakyrkan. På söndagen är det premiär - med Ola Salos svenska texter.

Andreas Persson, Eric Olofsson, Fredrik Bengtsson och Tommy Papp, dansare från LL Dance Studio i Kävlinge, är med i musikalen.Bild: Foto: Lisbeth Westerlund
PREMIÄR. Dagen innan råder det ett koncentrerat kaos i Korsbackakyrkan i centrala Kävlinge. Det är nu kyrkokörer, konfirmander, sångare, orkester och dansare ska få sina olika insatser att bli en gemensam show. Tidigare har de övat på olika håll.
Men Jonathan Böiers är inte nervös.
– Det är en amatöruppsättning och man vet knappt vem som är regissören. Men det kommer att bli bra, säger han.
Han vet när en musikal fungerar. I vår tar han studenten från Lars Erik Larsson-gymnasiet i Lund där han går naturprogrammet med musikprofil. Scenvana har han sedan barnsben.
– Jag var med i Tosca på Malmöoperan när jag var i 10-årsåldern. Sedan dess har jag varit med i så mycket jag bara kan.
I Kävlingeuppsättningen av Jesus Christ Superstar spelar han Judas Iskariot.
– Det känns väldigt häftigt. Jag har haft en dröm att spela Judas ända sedan jag såg Jesus Christ Superstar första gången, det var i Göteborg.
Han säger att det är väldigt häftigt att få leva ut i rollen som den som älskar Jesus högt, men ändå förråder honom. Det är många känslokast och en krävande sångprestation.
– Hela tiden bara skrik, skrik, skrik.
Jonathan Böiers har sin syster Amelie att tacka för rollen. Det är hon som gör Maria Magdalena.
– Jag konfirmerades här och sjöng på konfirmationen. Då frågade de om jag ville vara med. Jag sa ja, och berättade att jag har en pappa och en bror som sjunger också, och så kom de med.
Hon kan inte så mycket om historien bakom sin rollfigur.
– Men jag försöker lära känna henne genom texterna. Hon är vilsen och hittar någon som hon tycker om. Men då känns det ändå inte bra, hon vet inte hur hon ska göra för att älska.
På scenen utspelar sig den sista måltiden. Jesus och Judas grälar.
I altargången står pappa Olof Böiers och diggar.
Hur känns det att ha med sin familj i uppsättningen?
– Lite konstigt, men jättekul. Vi har inte varit med alla tre förut. Men jag och Jonathan har varit med i musikaler tillsammans sedan vi var små, säger Amelie Böiers som har sökt in till dans- och musikalgymnasiet i Lund och just nu väntar på svar därifrån.
Olof Böiers har rollen som översteprästen Kajafas. Han är annars tandläkare, men har hållit på med sång och musik hela livet.
– Jesus Christ Superstar har jag alltid älskat. Jag var med när skivorna kom och såg originaluppsättningen i London 1977. Rollen som Kajafas passar mig perfekt - sur och vresig gammal gubbe!
I dag klockan 14 är det premiär. Kyrkbänkarna är redan numrerade. 250 platser finns det, och biljetterna är slut. Bakom uppsättningen står nästan hälften så många som det får plats i publiken. Runt 70 personer deltar på ett eller annat sätt i uppsättningen. Och ett 50-tal har arbetat med allt som måste göras runt omkring.
Musikalen skrevs 1970 av Andrew Lloyd Webber (musik) och Time Rice (text) och släpptes först på skiva. Den har satts upp ett flertal gånger i Sverige, senast i regi av Ronny Danielsson på Malmö Opera. Musikalen fick då ny svensk text av The Ark-sångaren Ola Salo, som även lät hår och skägg växa och spelade Jesus. Premiär var det den 31 oktober 2008 och den spelades till och med 8 mars 2009.
Den första bearbetningen för scenen visades på Broadway i oktober 1971. I London var det premiär året därpå, men då hade musikalen även hunnit gå i Köpenhamn, med svenska Bruno Wintzell och Agneta Fältskog i rollerna som Jesus och Maria Magdalena.
Musikalen berättar historien om Jesus sedd främst ur Judas Iskariots synvinkel. 1973 kom Jesus Christ Superstar för första gången som film och år 2000 blev den tv-serie.
Källa: Wikipedia
Gå till toppen