Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

15 års fängelse för gängmord

Amin Abedi dömdes till fängelse för mordet på Söderkulla i augusti 2009.

Bild: Foto: Joakim Palmkvist
MALMÖ. Han döms för mord och grovt vapenbrott.
Tingsrätten underkänner hans påstående att det var någon annan som sköt och sedan lämnade vapnet till honom.
Mordet är både hänsynslöst och grymt, enligt domen.
Dådet på Söderkulla i augusti 2009 var det första mordet i den pågående gängkonflikten i Malmö mellan de två grupper som kallas M- och K-falangerna. 23-årige Mirtez Masovic dog på gatan, träffad av elva kulor från mördarens vapen. Nu döms Amin Abedi, 24, för brottet.
De båda hade en flera år lång konflikt bakom sig, enligt flera uppgifter inifrån gängvärlden och även från polisen. Bland annat sammanstötningar i Malmös uteliv. Men i bakgrunden finns även ett attentat mot en släkting i augusti 2008 - en handgranat smällde utanför släktingens lägenhetsfönster och han anklagade Masovic för inblandning. Detta lyftes upp som ett motiv till mordet under rättegången nu i vinter.
Amin Abedi greps cirka en månad efter dådet med hjälp av DNA-analys: han hade lämnat blodspår på ratten till offrets bil, som han stal efter mordet och flydde till Svedala i. Där lämnades bilen på en parkeringsplats.
Abedi har varit i det närmaste helt tyst i polisförhören. Vid första förhörstillfället bad han om papper och penna och ritade sedan en skiss över hur mordet gick till. Men i rättegången hävdade hans försvarare att någon annan skjutit de första skotten, som var dödande. Därefter ska skytten ha lämnat vapnet till Amin Abedi som fortsatte skjuta, slängde vapnet och sedan stack med bilen.
Försvaret tryckte också på att Abedi har psykiska besvär - han har medicinerat för depression. Men den rättspsykiatriska undersökningen av honom visade att han är tillräckligt frisk för att dömast till fängelse.
Gå till toppen