Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnlösa kvinnor får inte högre lön

Att välja bort barn betyder sällan några karriärmässiga fördelar. – Kvinnor ses ändå som presumtiva barnaföderskor. Det leder till lägre lön i längden, säger Katri Linna, diskrimineringsombudsman.

Det är i trettioårsåldern som löneskillnaderna mellan kvinnor och män först visar sig. Det är i den åldern kvinnor ofta skaffar barn. Lönegapet uppstår oavsett om kvinnan skaffar barn eller inte.
– Sedan kommer kvinnorna aldrig i kapp. Det är klart att det finns individuella skillnader men strukturen är sådan att männen drar i från. Och då kvittar det om männen har fått barn eller inte. Mycket tyder snarare på att det finns en mer positiv utveckling för män som blivit pappor.
Kvinnor som väljer att förbli barnlösa drar trots allt en nitlott om de tror att valet ska ge ett tjockare lönekuvert.
Många arbetsgivare ser fertila kvinnor som dåliga investeringar i form av långa föräldraledigheter, vab-dagar och framtida deltidstjänster. Därför utvecklas inte kvinnors löner med samma snabbhet som mäns, förklarar Katri Linna.
– Det finns belagt i studier, säger hon.
Att som kvinna välja bort barn innebär att avvika från det heteronormativa beteendet. Och då riskerar de också att uppfattas på ett visst sätt.
– Kvinnor vittnar om att det finns ett stort ifrågasättande av valet att inte skaffa barn. Då spelar det nog ingen roll om de har manliga eller kvinnliga chefer.
1999 var ett historiskt bottenår för svensk fruktsamhet. Det har aldrig fötts så få barn som då: 1,5 barn per kvinna. En förklaring antogs vara 1990-talets ekonomiska kris.
Den rådande lågkonjunkturen har inte gett samma effekt. Tvärtom föddes fler barn 2009 jämfört med 2008. 2009 låg siffran på 1,94 barn per kvinna.
Bland kvinnor födda på 1940-talet har 11 procent aldrig fått barn. För sextiotalistkvinnorna är andelen barnlösa 14 procent – samma som för dem födda 1970.
I studien ”Barn eller inte”, som Statistiska centralbyrån gjorde under 2009, intervjuades 7 000 män och kvinnor om sin inställning till barn.
En femtedel av de barnlösa kvinnorna mellan 34–40 år och en fjärdedel av männen i åldrarna 36–44 år uppgav att de helt enkelt inte ville ha barn.
Gå till toppen