Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård press från samhälle och släkt

Trycket är stort på dagens kvinnor att skaffa barn. Pressen kommer från två håll: samhället och släkten.

– Barn är meningen med livet, och ett lyckligt liv innebär barn. Så låter det från många föräldrar. En kvinna som säger att hon är ointresserad av att skaffa barn möts av oändligt många frågor. Och de kan komma från vem som helst.
Helen Peterson är forskare på Linköpings universitet och sammanställer just nu en antologi där frivilligt barnlösa kvinnor och män berättar.
Det är just ifrågasättandet som nämns gång på gång. Och hur jobbigt kvinnorna tycker att det är.
– Några upplever en stor press att föda barnbarn, att det känns som ett ansvar gentemot föräldrarna. Någon talar om hur hennes mamma blir en ofrivilligt barnlös mormor och vilken stress det skapar.
Betydligt fler talar om pressen från samhället. Om kärnfamiljsnormen och förväntningarna som kommer av att leva i ett stadigt förhållande.
– I dag förväntas en kvinna vilja skaffa barn. Det förmedlas också via filmer och medier, att ett barn cementerar förhållandet mellan man och kvinna, mer än ett giftermål.
Gammalmodigt, menar kvinnorna som Helen Peterson intervjuat.
– De är väldigt kritiska till den här normen och ser också faror i den. Alla kanske inte passar att bli föräldrar men just eftersom trycket är så starkt kanske många skaffar barn ändå.
Många efterlyser en större förståelse. Homosexuella är mindre stigmatiserade i dag och samma öppenhet måste gälla för kvinnor som väljer bort barn – menar en del av dem.
Fortfarande känner många att de betraktas som kalla och karriärinriktade. Det saknas helt enkelt rationella skäl att säga nej till barn i dagens Sverige.
– I andra länder och kulturer är det tydligare att kvinnan måste välja – karriär eller familj. I vårt land förväntas det gå utmärkt att kombinera de två, vi har ju ett mycket barnvänligt samhälle med lång föräldraledighet och välutbyggd barnomsorg.
När omgivningen dessutom säger saker som att ”barn är meningen med livet” eller ”stackars dig, har du inga barn?” ökar pres­sen ytterligare.
– De som säger sådana saker förutsätter att kvinnor utan barn måste vara bittra, olyckliga och ensamma. Män utan barn ses inte på samma sätt. Deras frihet är större, den sociala acceptansen är större. Man talar om ungkarlar eller om original, medan kvinnor benämns mer som nuckor, som något negativt.
Männen känner sällan samma press – de har ju dessutom möjlighet att bli pappor långt upp i åren. Därför blir stressen inte lika påtaglig när en man närmar sig fyrtio, menar Helen Peterson.
Vad skiljer de självvalt barnlösa från de övriga?
– Det finns inga generella eller jättetydliga svar. Det finns lika många motiv som kvinnor. De flesta säger att de saknar en barnlängtan, att de aldrig känt den. Vissa trodde att den skulle komma i takt med att de blev äldre, men så har det inte blivit.
Ingen nämner karriär som skäl.
– Nej, i forskning från andra länder, exempelvis USA och Tyskland, har det funnits med som motiv men jag har inte hört någon nämna det nu.
Snarare handlar det om rätten till egentid som är viktig för de här kvinnorna.
– Många av mina intervjupersoner har kreativa yrken. Några säger att de inte skulle ha tid att utveckla dem eller sina hobbyer om de skaffade barn. Men just det där påståendet att ”barn är meningen med livet” har satt igång massor av tankar hos dem. Kan inte exempelvis ett bokprojekt vara meningen med livet? Den som skriver en bok ger ju också tillbaka något till världen.
I övrigt är det svårt att hitta gemensamma nämnare mellan kvinnorna, säger Helen Peterson. Tidigare forskning har bland annat hitta likheter i placeringen i syskonskaran.
– Det har nämnts att ensambarn inte skaffar barn i samma utsträckning som andra eftersom de inte varit vana vid att ha småbarn omkring sig. Andra har påstått att storasyskon är mindre benägna eftersom de ofta tvingats ta hand om sina yngre syskon. Men jag kan inte se några sådana resultat.
Statistiker och framtidsforskare har länge trott att de självvalt barnlösa ska bli fler. Hur det egentligen står till med den saken är svårt att se. Långt ifrån alla har självmant valt bort barn ur sina liv och det gör statistiken svårtolkad.
– Klart är i alla fall att frivillig barnlöshet allt mer lyfts fram som ett alternativt livsval, i synnerhet i USA. Kanske blir det så även här.
Fransyskan Corinne Maier väckte stor uppståndelse med sin bok ”No kid – 40 skäl att inte skaffa barn”, som kom på svenska 2008. Hennes argument lyder: Du får ett försämrat sexliv, för lite sömn och egentid och dessutom kostar barn en förmögenhet. Hon ondgör sig också över alla angrepp mot barnlösa – som hon menar borde kal­las barnfria. Själv är hon dock tvåbarnsmor.
I Kanada startade det sociala nätverket No Kidding 1984 (www.nokidding.net). Det vänder sig till barnlösa par och singlar som vill träffas och hitta på saker utan att störas av barn. Nätverket har växt och finns nu över hela världen, även i Sverige. I slutet av april anordnas en konferens i Houston: The No Kidding International Convention.
Gå till toppen