Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Små barn mår bra av att bli sedda

De första åren i ett barns liv är väldigt viktiga för dess framtida utveckling. Men just i tidig ålder saknas ofta stöd när föräldrarna mår psykiskt dåligt.

Margareta Brodén är psykolog vid Viktoriagården i Malmö.Bild: Foto: Linda Axelsson
– Det är viktigt att gemensamt få upp ögonen och se barnet. Även om barnet blir uppmärksammat senare i livet är det tidiga stadiet grundläggande för barnets sociala fungerande, säger psykologen Margareta Brodén vid Viktoriagården, en öppenvårdsenhet inom barnpsykiatrin i Malmö.
Om en förälder själv är väldigt ledsen under en period, kan det vara svårt att uppfatta barnets känslor. Då är det viktigt att barnet uppmärksammas av andra vuxna utanför familjen. Här spelar pedagoger i förskolan en viktig roll, menar Margareta Brodén.
– Barnen behöver någon som tycker om dem och som är på samma sätt från dag till dag. När den vuxne förändras är det svårt för barnet att förstå varför. Det blir besvärligt att bygga en trygghet.
Margareta Brodén tycker Birthe Hagströms modell är bra just eftersom den bygger på att barnet ska knyta an till en specifik vuxen person.
– Om barnet trillar så ska de andra pedagogerna på förskolan hämta barnets speciella anknytningsperson. Så att hon tröstar barnet.
Då ser barnet att samma förskollärare kommer tillbaka varje gång. Att barnet kan lita på att hon eller han gör det och inte sviker det. Barnets självkänsla växer och det får lättare att öppna sig för andra människor.
Det handlar inte bara om att barnet ska få hjälp i förskolan, utan om att det ska finnas kontinuerligt stöd från en utomstående person.
– Ofta försvinner inte den psykiska ohälsan, utan det är något som föräldrarna har livet ut, säger Margareta Brodén.

Förskolan viktig för barnen

– För barn som lever i en familj med svårigheter eller dysfunktionella föräldrar är det oerhört viktigt med en stabil och kontinuerlig kontakt med förskolan, säger Inger Ekbom på Rädda barnen.
För äldre barn finns det stödgrupper och verksamheter där de sätter ord på sina känslor och pratar. Men vården är otillräcklig för små barn som ännu inte kan tala.
– Det behövs mer resurser och tydligare hjälp för yngre barn i familjer som har det svårt, säger Inger Ekbom, som är psykoterapeut på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris.
För att det ska gå bra för barnet behövs en plats där det kan känna sig trygg. Förskolan kan fungera som den platsen.
Om den psykiska ohälsan eller andra problem inte är uttalade i familjen är det extra viktigt att andra vuxna runt barnet ser och uppmärksammar det.
– Det är en av anledningarna till att vissa klarar sig bättre än andra. Att de har blivit sedda redan i tidig ålder, säger Inger Ekbom.
Gå till toppen