Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny värdegrund skapar poliskritik

Rädslan för att använda fel ord stryper polisarbetet. Stämningen påminner om livet i en kommunistdiktatur, anser facket.

MALMÖ. Orden i polisbussen under kravallerna på Rosengård 2008 blev riksbekanta: "apejävel" och "blattajävlar". Senare avslöjades "Neger Niggersson" och "Oskar Neger" – fiktiva namn som använts under utbildning för poliser. Kritiken blev massiv i den offentliga debatten, flera poliser har straffats för sina uttalanden. Ännu fler har anmälts, bland dem ett befäl som använde ordet "neger" i ett signalement.
Polisförbundet i Skåne anser att en skräckstämning spridit sig i organisationen, en kultur som för tankarna till livet i en kommunistdiktatur, enligt Skåneordföranden Stefan Olsson.
– Det blir till något slags angiverisystem, man går till chefen och anmäler att någon sagt något olämpligt i stället för att ta diskussionen direkt, så som man borde för att verkligen påverka attityder, säger han.
Polisfacket kritiserar situationen i ett brev som gått ut till alla medlemmar i Skåne.
– Ett ärende handlade om ett signalement, där man beskriver en man som var 180 lång, utländsk och talade turkiska och så nämns kläderna och så, säger Stefan Olsson som exempel. Då skulle alltså "utländsk" vara fel. Men i min värld är det viktigt att skriva ordet utländsk, dels för att det utesluter alla svenskar som talar turkiska. Men det säger också något om hur uppgiftslämnaren, anmälaren, uppfattade händelsen.
Poängen är att det polisen får höra måste polisen kunna återge - "Vi kan inte skriva om och anpassa uppgifter till något lämpligt och 'passande' efter en kontakt med språkrådet på rikspolisstyrelsen," skriver facket.
Polisledningen håller med om att det finns ett problem med rädsla och osäkerhet i kåren.
– För mig är det självklart att man inte uttrycker sig på det sättet som i polisbussen på Rosengård . Men det som sas då och debatten efter dränkte det vi egentligen menar med värdegrunden: att vi ska vara "engagerade, effektiva och tillgängliga", säger Unbeck.
Visst finns det ett värde i att skriva ner även nedsättande omdömen, enligt honom: om en anmälare kallar den som slog eller rånade honom för "en jävla zigenare" så säger det även något om anmälaren och om situationen.
– Men att använda ordet "neger" i ett signalement är fel - dels för att det uppfattas som nedsättande, men också för att det är ett utomordentligt dålig beskrivning av ett utseende.
Fackets kritik tas på allvar, betonar Unbeck. En arbetsgrupp ska nu sätta ihop rekommendationer kring ordval - att det ska tydligt framgå vad som är en uppgiftslämnares ord och vilka ord som polisen använder. Med det i ryggen borde värdegrundsarbetet kunna riktas om.
– I vardagen handlar ordval om arbetsledning – att äldre lär upp yngre. Att man tar diskussionen direkt, säger Mårten Unbeck. Så vill myndighetsledningen ha det, inte att man anmäler allt bara för att man känner sig osäker.
Gå till toppen