Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Har flyttat till barnen i Stockholm

Tv-profilen Christoffer Barnekow har lämnat Malmö och tagit tag i sitt intresse för arkitektur i huvudstaden.

Efter en första tid av jobbsökande har pensionären Christoffer Barnekow fått flera uppdrag i sin nya hemstad Stockholm. Foto: Kent Hult
– Det var mina två barn och deras familjer som drog mig till Stockholm, förklarar han. Jag ville leva nära dem och eftersom min fru Hanne, som arbetar för danska radions P1, lika gärna kunde jobba från Stockholm som från Malmö, var det lätt att bryta upp.
Men egentligen skedde flytten vid helt fel tidpunkt, har vännerna påpekat. Det är ju just nu som allt börjar gå bra i Malmö: tillväxten ökar, sammansmältningen av Öresundsregionen är i full gång och ”avmumifieringen” har inletts.
Men, som sagt, barnen drog och nu sitter Christoffer Barnekow i en fräsch funkisvåning på Gärdet i Stockholm och tar emot frilansuppdragen per telefon.
För naturligtvis jobbar han fortfarande och har inga planer på att lägga av.
– Jag tänker hålla på så länge jag orkar. Jag blir faktiskt piggare av att ha mycket att göra.
Och frilansuppdragen har regnat över honom i jämn takt under de tre ”nya” åren i Stockholm även om han – erkännes! – till en början fick gå runt och ”söka jobb” och presentera sig i storstan.
– Det blev napp hos Kulturhuset, där jag lett Panorama Stockholm, en programserie som handlar om stadens förändring, arkitektur med mera. Just nu leder jag debattserien ”Stad i förvandling” på ABF.
– Folk strömmar till och man har fått ta till större salar för varje gång, sä-
ger Christoffer Barnekow nöjt.
Arkitektur har kommit att bli det stora intresset för denne allroundjournalist som skrivit och gjort program om allt mellan sömnlöshet och åldrande till porträtt av maestron Sixten Ehrling och ”Rekordmagazinet” med Jan Guillou.
– Arkitektur, ja. Det beror på att jag kom i kontakt med arkitekturhistorikern Martin Rörby. Tillsammans med honom gjorde jag tv-serien ”Arkitekturens pärlor”, som redan gått i åtta avsnitt. I maj-juni spelar vi in nio nya avsnitt som ska visas i ”Gokväll” i höst.
– Då skärskådar vi bland annat Vadstena kloster-
kyrka, Nils Ericson-terminalen i Göteborg och S:t Görans gymnasium i Stockholm, som inspirerats av Le Corbusier.
Det är inte arkitekturens förnämsta ögongodis som Christoffer Barnekow helst skildrar, utan snarare det som är lite kärvt och inte ”omedelbart älskansvärt”.
Ett annat uppdrag, som Christoffer Barnekow gärna åtagit sig, är att sitta i styrelsen för Stockholmsjournalisternas seniorer.
Där har han satt fart på hemmablinda journalistpensionärer och med sin fräscha blick på Stockholm och ivriga nyfikenhet ordnat populära program: om stora Slussen-ombyggnaden, Hagaparken, Frys-
huset, Nya Norra stationsområdet och Kungliga slottet, sådant som vi Stockholmsjournalister tycker är alltför självklart och egentligen aldrig brytt oss om att studera noggrannare …
I höst bär det av till Shanghai, en storstad som växer med 150 000 invånare per månad, och världsutställningen där.
– Stockholm växer ju också och det ska bli intressant att jämföra de båda städernas ”växtvärk” och sätt att lösa problemen.
Eventuellt blir det Shanghaireportage och när de i så fall är färdigskrivna kanske Christoffer Barnekow äntligen får möjlighet att starta sitt drömprojekt: att göra en resa runt Östersjön och skildra vårt förhållande till detta innanhav.
– Jag har jobbat med projektet i tio år, men aldrig lyckats få någon intresserad av det. Tänk att få skildra själva havet Östersjön, de politiska motsättningarna omkring det och att torrskodd ta sig runt det!
Du har jobbat som aktiv journalist och intervjuare i hela ditt liv, för Sveriges Radio och SVT i Malmö — om du fick göra ett intervjuporträtt av dig själv hur skulle du då beskriva dig?
Men Christoffer Barnekow bollar tillbaka:
– Vad fan ska jag säga? Det är ju inte jag som ska göra jobbet – det är ju du som ska beskriva mig nu!

Christoffer Barnekow

Bakgrund: Regiassistent när Bo Widerberg gjorde ”Kvarteret Korpen”. Litteraturstudier i Lund. Lärare i drama, teater och film. På SVT i Malmö 1969–2007. Medverkat i produktionerna ”Vilse i pannkakan”, ”I sanningens tjänst”, ”Bildjournalen ” och ”Kvällsöppet”.
Familj: Hustrun Hanne Fokdal, journalist, barnen Mathias, tv-producent, och Magdalena, sjuksköterska, tre barnbarn.
Bor: I trerummare på Gärdet.
Intressen: Film, helst klassiker, umgänge med vänner, trevliga middagar.
Motto: ”En dag i sänder.”
Firar: Med vänner, ostron och vin.
Aktuell: Fyller 70 år den 13 april.
Gå till toppen