Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lite cirkus i garderoben

Cassandra Rhodin hoppade av skolan för att gå sin egen väg. Precis som hennes farfarsfar, Brazil Jack. Han har också gett namn åt hennes företag: Mini Rodini. Ett klädmärke som nu säljs i nittio butiker runt om i världen.

STOCKHOLM/MALMÖ.. – Jag hade inte så många leksaker som barn. Vi bodde lite trångt så istället satt jag och tecknade. Jag gillade det, att få sitta för mig själv och rita.
Det starka kreativa arvet kan ha spelat roll.
Född och uppväxt i Stockholm med en pappa, en farfar och en farfarsfar som alla hade konstnärliga och fria yrken som cirkusdirektör, konstnär och regissör.
– Alla släktingar efter min farfar har konstnärliga yrken, faktiskt.
Efter högstadiet reste Cassandra Rhodin till London för att jobba. Tiden gick men gymnasiet lockade aldrig. Mellan jobben tecknade hon. Men det var först när hon blev gravid som skapandet tog riktig fart.
– Jag hade sådan fruktansvärd foglossning, jag kunde inte göra något annat än att rita. På samma gång fick jag en otrolig gravidenergi, jag ritade faktiskt hela tiden.
När sonen fötts tog hon honom under ena armen och portfolion under den andra, och gick runt för att visa upp alstren. Mestadels stiliserade modeskisser.
Hon avverkade tidningsredaktioner, reklambyråer och butiker. Det gav ett resultat som heter duga. NK blev så förtjusta att de beställde illustrationer till alla skyltfönster utmed Hamngatan i Stockholm.
– Det var nästan tapetserat med mina grejor. Det var en häftig känsla.
NK:s fönster visade sig inte oväntat vara en bra reklampelare. Hennes & Mauritz hörde av sig och ville ha hennes design på bland annat en serie T-tröjor.
Hon ville gärna fortsätta på klädtemat. Som småbarnsföräldrar upplevde hon och hennes sambo att utbudet av barnkläder var både tråkigt och könsstereotypt.
– Man kunde välja något rosa och fluffigt till flickor och ljusblått till pojkar. Jag ville ha något annat till min son. Nu är utbudet ett helt annat, men det här var för sex sju år sedan.
Hon började skissa på en barnkollektion och fick den uppsydd under namnet Mini Rodini.
– Jag satt med åttio kartonger i vårt sovrum. Jag visste nog inte riktigt vad jag hade gjort.
Eftersom hon saknade en egen butik fick hon hyra in sig i en lokal, ett tillfälligt showroom.
– Men kunderna blev efterhand så många att vi fick skaffa en riktig butik på Söder. Jag stod själv bakom disken ett tag.
Det gör hon inte längre. Nu lägger Cassandra Rhodin all tid på kollektionerna. Ytterligare en butik har öppnat, på NK, och i dagarna planerar hon för att öppna Mini Rodini-butiker i Malmö och Göteborg.
– Vi har än så länge bara butiker i Sverige men kläderna säljs via återförsäljare i tjugo olika länder. Det går allra bäst i Frankrike, Beneluxländerna och Japan. På fyra år har vi gått från noll till tio miljoner i omsättning.
Vad utmärker Mini Rodinis kläder?
– Vi har inga särskilda avdelningar för flick- och pojkkläder, allt är unisexkläder med hög kvalitet. Jag vill inte göra prinsessklänningar för flickor, vi gör mode för barn.
I årets kollektion finns bland annat små mc-jackor, fuskpälsar, zebra­randiga byxor och T-tröjor med tigermotiv.
De vilda djuren är inspiration från cirkusvärlden.
– Som barn fick jag ofta följa med och hälsa på släktingarna som drev cirkus Brazil Jack. Cirkusen var viktig för mig när jag var liten, jag fick vara med om mycket, rida på elefanter och så.
Namnet Mini Rodini har hon delvis knyckt från sin farfarsfar. Som ung trubadur turnerade han under namnet Carooli Rodini innan han valde cirkuslivet.
– Många äldre känner igen namnet Rhodin. Mini Rodini är ett perfekt namn.
Ålder: 31 år.
Bor: I lägenhet på Söder i Stockholm.
Yrke: Illustratör och barn­klädesdesigner.
Familj: Sambon Jon Sandin och två söner.
Företag: Driver barnklädes­butiken Mini Rodini på Södermalm och NK i Stockholm. Franchisebutiker öppnar inom kort i Malmö och Göteborg.
Utmärkelser: Utsågs till Årets barnklädesdesigner 2009 av tidningen Mama.
På gång med: Konceptet Mini Rodini Home, som ska innehålla allt från barnrumskonst till lakan.
Barnkläder och konjunktur: ”Vi kände inte av lågkonjunkturen alls. Tvärtom ökade order­ingången med 50 procent”.
Berömd släkting: Farfarsfar hette Carl Max Alexander Rhodin, mer känd som cirkusdirektören Brazil Jack. Han fick totalt tolv barn. Han dog 1952 i Malmö och ligger begravd på Fosie kyrkogård.
Gå till toppen