Malmö

Demonstration mot djurförsök i natt

Vid midnatt burade medlemmar från Djurrättsalliansen in sig på Gustav Adolfs torg.

MALMÖ.
Parollen för nattens demonstration är: Stoppa primatförsöken. Djurrättsalliansen uppger i ett pressmeddelande att Smittskyddsinstitutet, SMI, är det enda djurförsökslaboratorium i Norden som använder apor i sina försök.
För att lägga tyngd bakom sin manifestation ska fem av medlemmarna låsa in sig i burar på torget. Samtidigt ska tio personer starta en hungerstrejk utanför Smittskyddsinstitutets lokaler i Solna.
– Enligt en granskning av Djurrättsalliansen dör väldigt många apor av orsaker som inte är kopplade till försöken, skriver Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.
Vidare uppges att SMI använder vilda makaker och att aporna blir störda av att inte ha kontakt med människor under fångenskapen.
SMI avfärdar dessa påståenden.
– Aporna köps från specifika uppfödare. Det viktigaste för aporna är dock att de har en social kontakt med varandra, och det har de här hos oss. Alla apor sitter tillsammans i grupper och ingen sitter ensam i en bur, säger veterinär Mats Spångberg vid SMI.
Han vill betona värdet av forskningen som pågår på SMI.
– Vi försöker att få fram vaccin mot exempelvis hiv och läkemedel mor altzheimer. Primaterna är det djur som mest liknar människan, utom dem hade det inte blivit någon forskning på dessa områden, säger han.
Mats Spångberg menar att Djurrättsallianser sätter sig i ett etiskt dilemma.
– Föreningen tar på sig ett stort moraliskt ansvar gentemot exempelvis de 2,7 miljoner som årligen drabbas av hiv, säger han.
Markus Lundström på Djurrättsalliansen håller inte med.
– Allt fler forskare går över till exempelvis cellodlingar och datasimuleringar, som ger lika säkra resultat, säger han.
Länsstyrelsen gör inspektioner flera gånger om året på SMI. Enligt vererinär Mats Spångberg har inga allvarliga anmärkningar framförts.
Det avfärdar Markus Lundström.
– Så sent som december 2009 konstaterades exempelvis att det tagits blodprov på en apa 24 gånger i stället för tillåtna 20, säger han.
Smittskyddsinstitutet finns inte i Malmö. Aktionen här ingår i en landsomfattande kampanj mot djurrättsförörsök på apor.
– Målet är att förbjuda försök med primater över huvudtaget, säger Markus Lundström på Djurrättsalliansen.
Säkerhetsskyddschefen Leif Strömfeldt på SMI uppger att vaktbemanningen förstärkts i Solna inför kvällens aktioner.
– Att demonstrera är en rättighet alla har. Förr om åren har det gått lugnt till. Hoppas det blir så den här gången också, säger han.
Manifestationen börjar vid midnatt och pågår under 24 timmar
Gå till toppen