Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn i stan får asfalten att blomma

På asfalten utanför Barn i stans lokal på Sevedsgatan ritar barnen blommor och figurer med färgglada kritor. Det ska bli en skiss för sommarens nya odlingsyta.

Odlingsassistenten Göran Larsson delar ut de små fröna till barnen i projektet Barn i stan. Daniel Feratovic och Mavüh Canja väntar och Kvyenh Canja vattnar över sådden. Foto: Leif Å Andersson
SEVED.. – Vi har fått tillstånd att riva upp asfalten, och sedan ska vi plantera här också. Det här är södersidan, så här kommer chili, tomater och örter att trivas säger Linnea Wettermark som är odlingsansvarig för Barn i stan.
Föreningen Barn i stan har fått mycket uppmärksamhet för sitt projekt där barn och seniorer odlar grönsaker tillsammans i Seved. Förra året kunde de skörda 80 kilo ekologiskt odlade tomater, en massa potatis, ärtor och andra grönsaker. I december fick projektet Malmö stads lilla miljöpris på 10 000 kronor.
Allting började med att barnen i området blev nyfikna på de äldre som de mötte på gatan, och utifrån det startade ett samtal om hur Seved var fullt av kolonilotter ända fram till 1940-talet.
– Det var stimulerande att se att barnen frågade de äldre, och vi ville bejaka deras önskan om att odla tillsammans. Vi såg det hela i mycket mindre skala, men sen exploderade det, säger Lasse Flygare som är projektledare för Barn i stan. Och projektet fortsätter bara att växa.
Under våren ska Barn i stan sammarbeta med kvinnoföreningen YallaTrappan i Rosengård. Kvinnorna där har bett om hjälp för att börja odla tillsammans med barn och seniorer. Det kommer bland annat att bli en köksträdgård för verksamhetens kafé.
Ett annat kommande samarbete är det som kallas för Gröna skolgårdar. Tolv skolor i Malmö har fått pengar av kommunen för att göra sin skolmiljö attraktivare och grönare.
Ungdomar från Barn i stan ska vara inspiratörer och mentorer för Nydalaskolans och Österportsskolans omvandlingar.
Lasse Flygare berättar att många inom kommunen och andra föreningar är nyfikna på hur projektet har lyckats så bra. Han menar att svaret är delaktighet.
– Om man vet att det som vi sår är ett frö som ens mamma tog med sig från sitt hemland och som ens syskon har hjälpt till att plantera och odla upp, då vill man inte förstöra det, säger han.
Att odla grönsaker är också ett väldigt enkelt sätt att mötas, tror Linnea Wettermark.
– Oavsett var man kommer ifrån så har alla en relation till mat. Alla tänker något när de ser grönsaker. På så sätt har kvinnor som har varit med och odlat kunnat utbyta recept, minnen och huskurer, säger hon.
Runt om i Seved har det börjat klia i odlingsfingrarna. Ett nystartat odlingsnätverk med förskolor, Hyresgästföreningen och boende planerar just nu hur de kan förändra sin närmiljö. Förhandlingar pågår med gatukontoret om att bland annat odla vid torget på Sevedsplan.
I maj ska Barn i stan ta sin verksamhet utanför Malmö och hoppa på en buss till Helsingborg som är fullastad med plantor. I projektet Trädgårdar utan gränser får sexton olika föreningar en 4x4 meter stor cirkel var i Stadsparken där de får odla vad och hur de vill under sommaren.
– Är det några som vill följa med och plocka guld? undrar odlingsassistenten Göran Larsson, och en grupp barn drar sig bort mot förra årets odlingsområde på framsidan av huset. De gräver i jorden och drar upp den ena övervintrade jordätskockan efter den andra.
Barn i s tans lokal är öppen alla vardagseftermiddagar. Många barn droppar in varje dag efter skolan för att spela teater, plantera, hjälpa till att baka till kaféet, se på film eller bara prata en stund. Föreningen driver även sykurser för kvinnor.
– Nyckeln för vår metod är att lyssna utan motstånd. Det är något som kan vara svårt att göra, med alla förutfattade meningar och fördomar som vi alla bär med oss, säger Lasse Flygare.

Gå till toppen