Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Golf – är det idrott?

Golf, är det idrott? Det är i alla fall inte friskvård, enligt skatteverket. Men nu gör golfarna en ny attack för att få sin sport erkänd. Golfaren lever ju fem år längre än en icke golfspelare.

Bild: Arkiv: AP
Per Kulling, tidigare medicinalråd och golfande läkare, har uppvaktat skatteverket samt alla ledamöter och suppleanter i skatte-, social- och kulturutskottet om den hälsofrämjande effekten av golf.
– Man blir friskare av att spela golf, och det är inte så konstigt, menar Per Kulling.
Det finns numera ganska omfattande forskning som påvisar just den hälsofrämjande effekten av golf. Men fortfarande betraktas golf, tillsammans med segling, utförsåkning och ridning, som icke skattefri motion.
Sporterna är inte riktigt rumsrena i bland Sveriges makthavare.
– Nu har jag skickat en skrivelse och försökt skapa en ny debatt, säger Kulling.
Skatteverket kan tänka sig att golfare skulle få samma rätt till skatteavdrag som motionsaktiva i de flesta andra sporter.
– Man har ingen avvikande uppfattning. En beloppsgräns är det bästa.
I dag är den 1200 kr per arbetstagare och år för en arbetsgivare.
Men fortfarande är det trögt bland politikerna.
I en stor studie genomförd på 300 000 svenska golfare under ledning av Bahman Farahmand på Karolinska institutet och presenterad förra året, gav förbluffande resultat.
– Bahman Farahmand har i en studie visat att den förväntade livslängden ökar med cirka fem år hos golfare jämfört med ickegolfare om man tar hänsyn till ålder, kön och socioekonomiska faktorer.
Lägre handikapp. Bättre hälsa.
– En med lägre handikapp spelar ofta mer. Inte så konstigt, säger Per Kulling.
– En golfrunda i rask promenadtakt sex-sju kilometer över en tidsrymd på fyra-fem timmar innebär stora positiva sociala och psykologiska effekter.
Att börja golfa för en ickegolfare har lika stora socioekonomiska fördelar som att sluta röka för en rökare.
– Golfsporten är i dag en folksport som utövas av alla samhällsklasser, såväl kvinnor som män i alla åldrar, menar Kulling.
Gå till toppen