Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Japansk friskvård fick en skjuts av raka rör

Adepten och mentorn sitter bekvämt tillbakalutade i hotellfoajéns skinn­fåtöljer och småpratar. Affärsplanen för Rinella Grahns företag är så gott som spikad. Äntligen.

– Jag behövde raka rör – någon tydlig. Och det fick jag, säger Rinella Grahn och ler när hon tittar på sin mentor på andra sidan ­kafébordet.
Mentorn Micael Hörberg skrattar och fyller i:
– Jo, projektledaren tyckte att du behövde en elak fan som kunde peka med hela handen och då ­frågade de mig.
För en stund sedan var stämningen vid bordet en annan: ”Du måste förtydliga! Hur menar du här? Det är viktigt att du tänkt ­igenom det här för de kommer att fråga om det på banken!”
Micael Hörberg sitter bredbent framåtlutad och stöter med ett trubbigt pekfinger i papperen på bordet. Han har sin son som referenspunkt – tänk enkelt och presentera din idé så att en tioåring förstår.
Rinella Grahn erbjuder sina kunder friskvård med japansk inriktning – workshopar i japansk kalligrafi, frigörande dans och barnteater.
– Det kan ju upplevas som lite flummigt, säger hon.
Affärsplanen är ett stencilerat dokument med rutor och rubriker. Lite torrt. Men i Micael Hörbergs värld kommer blanketten att handla om kunskaper och styrkor. Om att fokusera och tro på sig själv. Och att inte fastna i ”jag skulle vilja och jag ska försöka”.
Det är tredje gången ­Rinella Grahn och Micael Hörberg träffas för att arbeta med frågor som rör hennes företag. Han är erfaren mentor och företagare inom sälj- och ledarskapsutveckling och han brinner för att hjälpa and­ra att lyckas.
Hans adept är utbildad konstvetare och friskvårdsterapeut. Hon har drivit företag vid sidan om sin anställning i kommunen i flera år. Men nu – när barnen är stora nog – vill hon satsa på företaget fullt ut.
Rinella Grahns företag har inte många beröringspunkter med Herbert Felix och hans gurkfabrik. Men utmaningarna för nyföretagaren är de samma oavsett företagets inriktning.
– Jag har fått en jätteskjuts genom växthuset. Micael har hjälpt mig att se vad som är min unika styrka – det japanska – och hur de olika bitarna i företaget hör ihop. Det är en oerhörd befrielse.

Gå till toppen