Nyheter

Sverigedemokraterna: ”Barn förföljs aldrig”

I sin annons i Spegeln skriver Sverigedemokraterna att ensamkommande flyktingbarn inte bör tas emot, eftersom ”barn aldrig är utsatta för hot av dödsstraff och förföljelse”. – Så är det ju, det är väl ingen som har något emot barn, säger Lars-Anders Espert.

STAFFANSTORP. Initiativet till annonsen kom från Sverigedemokraterna i Burlöv, som Lars-Anders Espert är ordförande för. Han ser inget konstigt i påståendet att barn aldrig förföljs eller hotas av dödsstraff.
– Om en regim förföljer någon så handlar det om föräldrarna. Barn förföljs aldrig.
Bara förra året avrättade Iran fem personer dömda för brott de begått som barn. Hur kan ni då hävda att barn aldrig hotas av dödsstraff?
– En människa som är sjutton år gammal är i stort sett vuxen. Barn förföljs aldrig, men om människor bär sig väldigt illa åt när de är sjutton så kan de också avrättas, det kan jag mycket väl tänka mig.
Menar du att det är okej att avrätta en sjuttonåring?
– Det har jag inte sagt. Men i deras ögon är man rätt så vuxen om man är sjutton.
Ett barn kan ha fel hudfärg eller tillhöra fel etnisk grupp, precis som en vuxen, hur menar du att barn aldrig förföljs?
– Det kan väl hända att en folkgrupp förföljs, som med hutsi och tutsi i Afrika, då hotas alla oavsett om man är nio eller nittio. Då var det väl 700 000 som avrättades. Men det är ändå de vuxna som förföljs och barnen följer bara med av farten.
Men då går du med på att även barn kan förföljas?
– Nej, barn hotas aldrig av princip. Sedan kan det vara att man förföljer en hel folkgrupp, då åker alla med. Men då är det föräldrarna som har hittat på något som regimen inte tycker är bra.
Menar du att barn aldrig har drabbats av förföljelse?
– Jo, en gång i världshistorien. Det var Herodes som förföljde gossebarn. Men det är det enda.
De största folkgrupperna i Rwanda heter hutu och tutsi.

Gå till toppen