Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Astronomiska uret på plats igen

Stella Beverhjelm, snart 5 år och Per-Håkan Ohlsson, snart 94 år har en sak gemensamt. De har båda varit med om en återinvigning av uret i Domkyrkan.

Per-Håkan Ohlsson var 7 år 1923 när uret startade efter en omfattande renovering av Julius Bertram-Larsen. På onsdagen fick Stella Beverhjelm vara med om att tillsammans med biskop Antje Jackelén hålla i den kläpp som startade uret efter den renovering som Søren Andersen nu genomfört. Han stod bredvid med en kronometer och exakt 8 sekunder före 11 var det dags.
För Per-Håkan Ohlsson blev det andra återinvigningen. I Domkyrkan berättade han om hur han som sjuåring upplevde den pampiga invigningen 1923.
– Det var helt otroligt att röra sig på stan denna dag. Det blev klockringning mellan 7 och 8, regementsmusik från södra tornet och fullt med folk framför Domkyrkan, berättar Per-Håkan Ohlsson.
Det var mängder av inbjudna biskopar från andra länder. Statsministern, utrikesministern landshövdingen kom och inte minst kungen, Gustaf V.
– Det var intressant för mig att få se hela processionen passera förbi och gå in i Domkyrkan, säger Per-Håkan Ohlsson och berättar hur det var när biskopen Billing och kungen gick ner till uret och när det precis klockan 12 spelade In Dulci Jubilo.
Ingen kung och inte så många fina gäster var inbjudna till 2010 års invigning. Men många Lundabor passade på att komma till Domkyrkan klockan 12 och de fick höra In Dulci Jubilo från den nyrenoverade lilla orgeln.

Fakta

Att renovera uret i Lunds domkyrka är ett omfattande och dyrt arbete. Att det gamla uret med originaldelar kvar från 1420-talet kostar åtta miljoner. Hälften kommer från AP Møllers stiftelse och resten från Domkyrkoförsamlingen.
Arbetet leds av urmakaren och konservatorn Søren Andersen. I Kapitelhuset vid Krafts torg arbetar han med de cirka 2 000 detaljerna som successivt plockas ner från Domkyrkans ur. Dokumentation är en viktig del av arbetet.
1923 genomgick det astronomiska uret en stor rekonstruktion. Den leddes av den danske urmakaren Julius Beltram-Larsen. När han tog han den gången tog hand om uret var det mest en skräphög. Så illa är det absolut inte nu.
Gå till toppen