Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hobbyprojekt blev företag

Det började med lånade stunder på storebrors speldator i pojkrummet Idag har Johan Lindstedt ett IT-företag som sköter 400 butiker på internet.

Hittills har nätföretagaren Johan Lindstedt hållit till i Lund men snart flyttas basen en bit söderut och han slipper pendla till jobbet.Bild: Foto: Björn Sjö
Företaget heter Starweb och huserar i Lund, på nionde våningen i Skatteverkets gamla skrapa vid södra infarten.
– Jag har alltid gillat lokaler med utsikt, säger Johan Lindstedt och pekar ut Turning Torso i diset.
Om en och en halv månad flyttar företaget till en ny skrapa, på Lorensborg i Malmö.
– Det känns helt rätt att lämna Lund. Alla sex som jobbar här bor i Malmö. Vi slipper pendla och skonar miljön.
Johan Lindstedt har själv bott tolv år i Lund men flyttade till Malmö för två år sedan. Han och sambon Anna har köpt lägenhet i Slottsstaden, fritiden ägnas just nu mest åt köksrenovering.
– Jag var faktiskt lite rädd för Malmö innan. Man läser så mycket om brott i tidningen. Men efterhand som jag varit där mer och mer, har jag förstått att det är en stor stad där man kan bo tryggt också.
En förklaring till Johan Lindstedts ängslan inför storstaden kan vara att han växte upp i lilla Hörby. Det var också där han tog de första stapplande stegen i sin IT-karriär.
– Min storebror som var tio år äldre hade speldatorer som Commodore 64 och Amiga. Han var teknikint­resserad och började programmera tidigt.
Johan Lindstedt föredrog att spela när han fick låna datorn, och tyckte programmeringen verkade urtrist.
– Men sedan blev jag biten av webbdesign och trodde det var drömjobbet. För att upptäcka att mina idéer tog slut efter tre månader.
Detta var efter gymnasiet, då Johan Lindstedt fått jobb som designer på ett webbföretag.
– Det blev uppköpt kort efteråt. Vilket innebar det att jag fick sluta som designer och bli programmerare. Och nu sa det klick direkt.
Den senkomna kärleken blev intensiv. Han började på fritiden utveckla programmet som i dag är grunden till Starwebs e-handelslösning.
– Man satt först vid datorn åtta timmar på jobbet och sedan lika länge hemma på kvällen. Jag fattar inte att man orkade, man har en enorm kapacitet som 20-åring, säger ”gamlingen” som snart fyller trettio.
Efter tre år gick företaget i konkurs och Johan Lindstedt fick sluta. Räddningen blev hobbyprojektet, som efterhand fick fler och fler kunder som tecknade webbutiker.
Nu är kunderna drygt 400. De betalar månadsavgift och får support och annat underhåll. Med åren har programmet förnyats och utökats många gånger.
– Det blir aldrig klart. Det kommer hela tiden nya önskemål från kunderna. Jag hade till exempel aldrig räknat med att någon skulle fråga efter flera språk eller olika valutor.
Johan Lindstedt ser bara tillväxt för e-handeln. Smartare mobiler och läsplattor innebär nya möjligheter.
Men han tror inte att all vanlig handel slås ut, som en del IT-fantaster förutspått.
– E-handel är bara ett komplement. Men har man en vanlig butik finns ingen anledning att avstå. Det näthandlas jättemycket på nätterna.
Johan Lindstedt förklarar blygsamt att hans företag är en liten aktör på marknaden. Han tycker inte det känns konstigt att vara chef över flera medarbetare och ha titeln verkställande direktör innan han ens fyllt 30.
– Ofta brukar en vd vara tio femton år äldre. Här är vi alla ungefär jämnåriga. Det känns som kompisar. Och jag kör rak kommunikation. Den som inte tror på mitt förslag kan säga det rakt ut.
Men det kändes som ett stort steg att anställa första gången, medger han.
– Det var 2005 och den jag anställde först var en kompis. Men ändå, man hade plötsligt ansvar för en annan.
Nu har han fem anställda och bolaget ger stabil vinst. Och när Sydsvenskan kommer har han just intervjuat en person som kanske blir Starwebs första säljare.
– Vi är tekniker och behöver hjälp med marknadsföringen, förklarar han.
Många som startar webbföretag brukar sälja det och bli rika. Känns inte det lockande, att dra sig tillbaka vid 30?
– Jag har fått förfrågningar från flera konkurrenter. Men frågan är vad jag skulle göra sen. Jag hade nog blivit uttråkad. Nej, jag tror nog jag håller på med detta företaget i många år framöver.
Yrke: Vd och ägare till e-handelsföretaget Ehandelslogik AB/Starweb.se .
Bor: Bostadsrätt i Malmö,
Familj: Sambo med Anna, som jobbar på ST-Ericsson i Lund.
Intressen: Reser gärna, var senast i Egypten. Tränar och är glad att ha hittat ett nytt bra gym i Malmö.
Aktuell: Fyller 30 år den 2 maj.
Firar: Planerar stor fest för släkt och vänner. Men troligen blir det först senare i sommar, det har varit svårt att hitta en bra lokal.
Gå till toppen