Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Teaterman och judotjej vurmar för sin sak

Fanny Malmborg får kommunens kultur- och idrottspris för att hon representerade Sverige i ungdoms-OS i Tammerfors. Teaterföreningens ordförande Walter Johansson prisas för att han lockat in ortsborna i teatersalongen. Sydsvenskan bad dem ställa fem frågor till varandra.

Fanny Malmborg ställer fem frågor till Walter Johansson.
1Är du den enda i din familj som är engagerad i teater?
– Nej, hela familjen är intresserad, men jag och min son är de som stått på scenen. Min son har bland annat spelat i Macbeth och jag har spelat amatörteater och haft en del statistroller.
2På vilket sätt och hur länge har du hållit på med teater?
– Jag började vara aktiv 1975 och sedan dess har jag hållit på med teater och scenkonst. Jag har också gjort konstutställningar och spelat i ett musikband på 80-talet. Den senaste tiden har det mest handlat om statistroller bland annat i tv-serien Torsten och Greta, Åshöjden och Wallander-filmerna.
3Om du haft obegränsat med pengar vad hade du då gjort för Staffanstorps teaterförening?
– Ett allaktivitetshus i Staffanstorp med en teatersalong för mellan 300 och 400 personer skulle vara det första jag satsade på. En sådan satsning skulle gynna alla kommunens föreningar.
4Vilka teateruppsättningar lockar mest publik i Staffanstorp?
– Marianne Mörck, musikern Ulf ”Masken” Andersson och Ingemar Nordströms är de mest välbesökta de senaste åren och är de som finansierar delar av våra andra föreställningar. Publiken vill ofta ha föreställningar som de känner till och som är minst en och en halv timme långa. Vi hade nyligen en som heter ”Bibeln” som jag tyckte var fantastisk, men som bara lockade 18 personer.
5Tycker du att man måste hålla på med teater som ung för att kunna göra det som vuxen?
– Till skillnad från idrotten måste man inte börja när man är ung. Jag var till exempel inte ung när jag började och pensionärsföreningarna SPF och PRO har många grupper för teater och sång.
Walter Johansson ställer fem frågor till Fanny Malmborg.
1Vad och vem fick dig att börja med judo?
– Jag började när jag var sex år och det var min pappa som tog med mig. Han har berättat att han ångrade att han inte började med någon kampsport när han var i den åldern och därför ville han att jag och min bror skulle prova på det tidigt. Jag tyckte att det var kul redan på första träningen.
2Vad får dig att lägga ner så mycket tid på din idrott?
– Jag tränar tio gånger i veckan och har tävling ungefär en gång i månaden, jag känner inte att jag gör några uppoffringar för jag tycker fortfarande det är jättekul. Dessutom får jag en skön känsla och blir glad när jag lyckas.
3Vad är ditt stora mål med idrotten?
– Att bli bäst och få vara med på de stora mästerskapen – europamästerskapen och världsmästerskapen. Jag räknar med att ligga på topp när jag är mellan 25 och 30. De flesta är som bäst då.
4Hur gör du för att vara en bra förebild?
– När jag är i väg på tävlingar och det finns yngre lagkamrater med försöker jag alltid sköta mig eftersom jag vet att de ser upp till mig, men är det bara de som är i min ålder försöker jag vara lite busig, glad och positiv
5Vad tror du att du satsar på efter din idrottskarriär?
– Jag vill fortsätta med något inom idrotten. Just nu går jag på idrottsprogrammet med naturinriktning på Polhemsskolan i Lund och skulle kunna tänka mig att bli idrottsläkare.
Ålder: 72 år.
Bor: Kyrkheddinge.
Aktuell: Delar årets kulturpris med Hans Nilsson från Staffanstorps hembygdsförening. Walter Johansson får kulturpris för sitt stora engagemang för teaterföreningen som gjort att både besökarna och medlemstalen ökat.
Ålder: 16 år.
Bor: Staffanstorp.
Aktuell: Fick årets idrottsprestationspris av Staffanstorps kommun för att hon tog guld i ungdoms-SM och deltog i ungdoms-OS.
Curth-Åke Granetoft och Torsten Karlsson från Staffanstorps Gif får pris som årets ungdomsledare och Kim Kristiansson får årets kulturstipendium.
Gå till toppen