Lund

Valet gav mer vård på Norra Fäladen

Fler läkare, längre öppettider och mer vård. Boende på Norra fäladen är vinnare sedan vårdvalet infördes.

Sofia Wa och sonen Eddie Lucas på Norra Fäladens vårdcentral.Bild: Foto: Johan Bävman
Nu finns två vårdcentraler att välja på vid Fäladstorget, en offentlig och en privat.
Förra hösten flyttade tre av läkarna från Norra fäladens vårdcentral tvärs över torget och öppnade eget, Hälsocentralen Sankt Hans. De tog med sig en fjärdedel av patienterna.
Nu erbjuder fem läkare vård varje dag i veckan till klockan 19, även lördagar och söndagar.
Den nya vårdcentralen är inrymd i det tidigare konditoriet vid Fäladstorget. Undersökningsrummen är små och korridorerna fungerar också som väntrum.
Men trots det är Samad Kheyabani, som är rullstolsburen, och hans hustru Solmaz Ebtehay mycket nöjda.
– Här är bättre på alla sätt, personalen, att vi slipper vänta och att vi kan få hjälp också lördag och söndag, säger Solmaz Ebtehay.
Rebecka Tedenvall har ont i halsen och misstänker halsfluss. Hon valde att gå över till Sankt Hans för att flera av de läkare hon gått hos tidigare nu finns här.
– Och för att de har bättre öppettider och telefontider, bättre service, helt enkelt, säger hon.
Men dottern Klara går fortfarande kvar på den offentliga barnavårdscentralen, eftersom de har bra kontakt med sköterskan där.
Ulrika Gunnerud, med sonen Arvid, sex veckor och Emmy Heidenblad med Oscar, fyra veckor, har dock valt BVC på Sankt Hans.
– Jag hörde ryktesvägen att BVC var bra här så jag bytte, säger Ulrika Gunnerud. Jag bor på Östra Torn och tillhör egentligen Linero men dit är det krångligt att ta sig så jag åker lika gärna hit.
– Vi är listade här hela familjen, säger Emmy Heidenblad. Vi är nyinflyttade på Annehem och skulle ändå byta. När vi bodde i stan gick vi på Södertull och var nöjda med den offentliga vården där. Enda skillnaden är att det kanske är lite mer personligt här.
I väntrummet på Norra fäladens vårdcentral på andra sidan torget möter vi patienter som antingen inte känt till att de kan lista sig var de vill eller som valt att stanna kvar där de är vana att gå.
– Nej vi visste inte att man kan välja men vi är nöjda med vården här, säger Badora Iwad som väntar med dottern Marwa i rullstol och sonen Marwan.
Margareta Persson är här med sin dotter Inger Persson som stöd och tycker det känns tryggt att gå till den vårdcentral hon är van att besöka.
– Fast de byter läkare rätt ofta, den jag ska till nu har jag inte träffat förut, säger hon.
Sofia Wa har kommit för att vara med i föräldrautbildning på BVC med sin tremånader gamla son Eddie. Hon har aktivt valt att lista sig här.
– Jag tror inte att det är så stor skillnad på vården här och där, säger hon.
Gå till toppen