Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Profetaffischer kan vara hets mot folkgrupp

Skånepartiets affischer med den nakne profeten Muhammed blir föremål för brottsutredning. Enligt Justitiekanslern uttrycker affischen missaktning mot muslimer.

MALMÖ. Skånepartiet har under april placerat ut affischer på ett tjugotal platser i Malmö. Affischerna föreställer en teckning av profeten Muhammed naken, med en nioårig hustru vid sin sida.
Flera privatpersoner har polisanmält. Polismyndigheten i Skåne har i sin tur lämnat anmälan vidare till Justitiekanslern, JK, som är ensam åklagare i tryckfrihetsbrott.
I går kom JK till beslutet att affischen innehåller missaktning mot muslimer. En förundersökning avseende tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp ska därför inledas.
Vice chefsåklagare Bo Birgerson i Malmö får JK:s uppdrag att verkställa förundersökningen och att redovisa resultatet till JK.
Som en del i Skånepartiets affischkampanj porträtteras också partiledaren Carl P Herslow sida vid sida med Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S). På affischerna står det ”Herslow kastar ut islam” och ”Reepalu hjälper fram islam”.
Ilmar Reepalu har gjort en anmälan om förtal. JK konstaterar i sitt beslut att en förtalsprocess enligt brottsbalken normalt ska drivas som ett enskilt åtal.
Det betyder att Ilmar Reepalu måste driva rättsprocessen själv.
”Oavsett om det i detta fall skulle föreligga ett förtalsbrott eller inte, finns inte sådana särskilda skäl som motiverar ett ingripande genom allmänt åtal,” skriver JK.
Sydsvenskan har förgäves sökt Carl P Herslow för en kommentar till JK:s beslut.
– Vi angriper islam, inte människorna som tror på islam. Vi anser att islam är en mycket farlig och psyko­social smittsam sjukdom, har Herslow tidigare sagt om affischerna i Sydsvenskan.
Gå till toppen