Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Carl P Herslow till förhör hos polisen

Skånepartiets ledare är misstänkt för hets mot folkgrupp efter ett torgmöte på Stortorget.

Skånepartiets ordförande Carl P Herslow misstänks för hets mot folkgrupp. Beslutet togs av Justitiekanslern efter att partiledaren och en partikamrat visat upp antimuslimska affischer.
- Han är misstänkt för hets mot folkgrupp enligt tryckfrihetsförordningen, som ansvarig för spridning av bilden. Bilden är tagen i beslag. Men han är alltså inte gripen, sa åklagare Bo Birgersson som var på plats under mötet på JK:s uppdrag.
Skånepartiets torgmöte började klockan 16. Ett trettiotal poliser och tretton polisbilar var på plats. Carl P Herslow inledde mötet med att hålla tal.
- Det här är ett väckelse- och bekännelsemöte. Jag ser att det är ett antal muslimer här, det är verkligen roligt. Jag vill informera er om att vi är här för att omvända er att vända hem, sa partiordföranden samtidigt som både han och en partikamrat höll upp affischer som föreställer profeten Muhammed tillsammans med en naken nioårig flicka.
Några minuter senare gick fem, sex personer fram till Carl P Herslow och försökte ta bort affischerna. Ett mindre tumult uppstod men polisen gick snabbt emellan.
- Min mamma kom hit på 1960-talet. Låt oss tro på vår religion ifred. Min pappa var med och byggde upp Sverige. De här muslimhatarna betalar knappast skatt, sa en 26-årig man som kallade sig för Mohamed.
En medelålders man skrek "jude" efter Carl P Herslow.
Några minuter efter att mötet avbrutits sökte polisen igenom den bil som partiledaren hade färdats i och beslagtog affischer.
Den 21 april skrev Sydsvenskan att både polisen och minst en privatperson anmält Skånepartiet för att ha satt upp antimuslimska affischer i Malmö. Björn Lagerbäck (FP) som leder Malmö Stads Dialogforum vädjade då till muslimska grupper att inte låta sig provoceras och kallade Skånepartiet för "en liten isolerad sekt".
Gå till toppen